Спеціальні потреби

Канада передала Україні першу партію легких броньованих машин LAV 6.0 ACSV у версії “швидкої допомоги”


Канадський бронетранспортер LAV 6 ACSV, 26 жовтня 2024 р. (Фото: CAF with Ukraine)
Канадський бронетранспортер LAV 6 ACSV, 26 жовтня 2024 р. (Фото: CAF with Ukraine)

Канада відправила в Україну партію легких броньованих машин LAV 6 у версії “швидкої допомоги”, які будуть використані для виконання завдань евакуації поранених бійців ЗСУ із зон бойових дій.

Про це повідомила місія Збройних сил Канади на підтримку України на своїй сторінці в мережі Х.

“Після навчань з експлуатації та обслуговування броньованих машин бойової підтримки, версії “швидка допомога”, в Німеччині, машини були завантажені та відправлені в Україну. Ці машини допоможуть Україні в обороні від незаконного вторгнення на її землі”, - зазначено у дописі.

За інформацією вебсайту Defense Express, мова йде про перші 4 канадські легкі броньовані машини (light armoured vehicle або LAV англійською) з 50 бронетранспортерів LAV 6.0 ACSV, які ще влітку цього року прибули до Німеччини для навчання українських військових та подальшої відправки в Україну.

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Оттави 21-22 вересня 2023 року, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Канада має намір інвестувати 650 мільйонів доларів протягом трьох років для надання Україні 50 броньованих машин бойової підтримки виробництва компанії General Dynamics Land Systems-Canada, нагадує вебсайт. Перші 10 з цих бронетранспортерів будуть обладнані для медичної евакуації.

Канада також постачає Україні броньовані автомобілі Senator виробництва компанії Roshel. Понад 1200 таких машин вже було передано в Україну.

За даними німецького Кільського інституту світової економіки, який слідкує за допомогою, наданою Україні її партнерами по світу, станом на 31 серпня 2024 року, Оттава загалом надала Києву близько 7,79 мільярда євро допомоги. Це ставить Канаду на 5 місце серед усіх донорів допомоги за загальним обсягом.

Вебсайт Army Recognition нагадує, що 18 жовтня цього року Канада оголосила про виділення чергового пакета військової допомоги Україні вартістю 64,8 мільйона канадських доларів (близько 47 мільйонів доларів США), яка включає вогнепальну зброю, боєприпаси та засоби захисту.

Бронетранспортер LAV 6.0 ACSV є четвертим поколінням цієї бойової машини, збудованим на базі попередньої версії LAV III, нагадує Defense Express.

Машину використовує як канадська армія, так і Корпус морської піхоти США. Зокрема, американський бронетранспортер Stryker належить до цього сімейства машин.

Канадський LAV був розроблений на платформі швейцарської машини MOWAG Piranha I 8×8, й є оптимізованим для виконання завдань розвідки та підтримки, зазначає Army Recognition.

Бойова маса базової версії LAV 6 становить 20,6 тонни, а з додатковою бронею збільшується до 28,6 тонни. На бронетранспортер встановлений турбодизельний двигун Caterpillar C9 потужністю 450 кінських сил.

LAV оснащений кулеметом калібру 7,62 мм із боєкомплектом 1000 патронів, однак також може нести й інші види зброї, зокрема автоматичні гармати із дистанційним керуванням. Екіпаж машини складається з чотирьох осіб.

Бронетранспортер обладнаний для роботи як вдень, так і вночі, незалежно від погоди та ландшафту, включно із засніженими та багнистими умовами, які можуть бути недоступними для стандартної військової техніки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Тиждень до виборів у США: стратегії Гарріс і Трампа. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:02 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG