Спеціальні потреби

КМIС: лише шiсть полiтичниx сил пройде у ВР


Якби вибори відбувалися зараз, до Верховної Ради пройшли б тільки шість політичних сил. У трійці лідерів, як і раніше, Партія регіонів, “Наша Україна” і Блок Юлії Тимошенко. Політичні орієнтації населення України за два місяці до виборів дослідив Київський міжнародний інститут соціології.

До Верховної Ради пройдуть тільки шість політичних сил, -- прогнозують соціологи. Щасливими володарями депутатських мандатів стануть Партія регіонів, блок “Наша Україна”, блок Юлії Тимошенко, Компартія, Соцпартія і Народний блок Литвина. За станом на січень решта партій – ні блок Вітренко, ні ПОРА, ні опозиційний блок “Не так!” -- не набирають необхідних трьох відсотків.

Лідером перегонів у січні залишається Партія регіонів – за очолювану Януковичем-Ахметовим політичну силу готові голосувати майже 30% виборців. На другому і третьому місцях -- “Наша Україна” (майже 19% голосів) і Блок Юлії Тимошенко (понад 10%).

При цьому підтримка Партії регіонів і Нашої України за перший місяць року зросла, а підтримка Блоку Тимошенко відчутно зменшилась, -- відзначають соціологи. Володимир Паніотто з Київського міжнародного інституту соціології припускає, що відставка уряду, яку не підтримує більшість населення, й стала тією причиною, яка підвищила рейтинги “Нашої України” і знизила рейтинги БЮТ:

«Вони як сосуди поєднані, орієнтуються на той самий електорат, і падіння БЮТ призводить до підвищення рейтингу Ющенка».

Дослідження, проведене за два місяці до виборів, засвідчило й те, що досить багато людей – 13 з половиною відсотків досі не визначились, за кого голосувати. На думку соціологів, це резерв “помаранчевих”. За словами президента КМІСу Валерія Хмелька, “біло-сині” практично вичерпали свій електоральний ресурс, тоді як “помаранчеві” можуть сподіватись на додаткові голоси з тих 13 з половиною відсотків, які ще не визначились:

«В більшості це люди, які голосували за Ющенка в 2004 році. І зараз вони в положенні як буриданов віслюк був. Для них дорогий і Ющенко, і Тимошенко, і вибрати зараз когось вони не можуть. Вони вичікують – ну може, вони об`єднаються чи ще щось. Я думаю, в останній момент вони зроблять вибір на користь якоїсь з помаранчевих команд. Якої – я не знаю. Це залежить від того, як будуть працювати Наша Україна, Блок Юлії Тимошенко, Блок Пора-ПРП і блок Костенка-Плюща».

Рейтинги політичних сил, щойно оприлюднені Київським міжнародним інститутом соціології, збігаються з результатами досліджень інших соціологічних служб. Центр Разумкова, що провів опитування у січні, також повідомляє про 6 партій і блоків, які пройдуть у Верховну Раду. Разумковці так само називають трьох лідерів – Партію регіонів, Нашу Україну і БЮТ, і майже ті ж цифри підтримки – відповідно 30, 20 і 14 відсотків голосів.

Аналогічні результати за січень подає Центр “Соціальний моніторинг” та Український інститут соціальних досліджень. Так само шість претендентів на проходження в парламент і трійка лідерів. Ця служба також помітила істотне підвищення у січні, порівняно з груднем, рейтингів Партії регіонів і “Нашої України”. Причому підтримка “Нашої України”, за даними “Соціального моніторингу”, зростала швидшими темпами, і двоє фаворитів трохи скоротили розрив.

Інше за темою

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG