Спеціальні потреби

Президент готовий тимчасово призупинити свій Указ


Президент готовий дати коаліціянтам останній шанс. Пропозиція прозвучала як ультиматум. Свій план можливого політичного врегулювання кризи Віктор Ющенко озвучив після зустрічі з Прем’єром Віктором Януковичем, що відбулася з ініціативи останнього.

Як заявив глава держави під час брифінгу, який транслювали у прямому ефірі, він згоден, на кілька днів, призупинити свій Указ про розпуск парламенту. За єдиної умови: якщо Верховна Рада скористається цим часом для ухвалення пакету законопроектів, необхідних для компромісу. Серед таких президент перелічив законодавче закріплення Універсалу і внесення змін до Закону про Кабмін; прийняття законів про імперативний мандат, про опозицію і про регламент Верховної Ради. Окремо Ющенко наголосив, що як частину врегулювання парламентської кризи вимагатиме референдуму щодо конституційної реформи. Президент натякнув, що коаліція має думати швидше, бо час, відведений для компромісу, добігає кінця:

“Для прийняття політичних компромісів є час. Він дуже дорогий. На мій погляд, сьогодні політичний діалог уже забрав занадто багато часу. Бо в певного кола сторін конфліктів, у депутатів парламенту від опозиції формується відповідь на ситуацію уже не тільки через політичний діалог, а виключно у сухому правовому аспекті. Тобто поставити суспільство перед фактом, що ми маємо недієздатну Верховну Раду”.

Ющенко схвалив дії фракцій “Нашої України” і БЮТ, які анулювали свої списки у Верховній Раді, назвавши це правом політичної сили. За його словами, після подання таких заяв український парламент автоматично втратить дієздатність і легітимність.

Президент повідомив також, що прем’єр-міністр погодився з усіма пунктами його вимог, окрім перевиборів.

Втім, сам Віктор Янукович після завершення переговорів не був щедрим на коментарі. Під час екстреного засідання Кабміну з силовиками прем’єр повідомив, що вони з президентом обговорили резолюцію ПАРЄ та шляхи виходу з кризи, однак не уточнив, яких було досягнуто домовленостей.

А тим часом четвертий день засідання Конституційного Суду України знову був позначений сутичками. Міліція застосувала проти депутата від БЮТ Миколи Ковзеля газовий балончик. Про це йдеться в заяві прес-служби блоку, який зажадав відставки міністра внутрішніх справ Цушка. У правоохоронців інша версія: депутат, який брав участь у пікетах, напав на міліціонера, зірвавши з нього погони. Про це повідомила прес-служба МВС.

Засідати Конституційному Судові залишилось недовго. У цьому переконаний один із авторів подання щодо легітимності президентського указу Юрій Мірошниченко. За його прогнозом, “якщо не буде штучного затягування процесу, то вердикту можна чекати вже наступного тижня”. У “штучному затягуванні” депутат від коаліції звинуватив представника президента в суді Володимира Шаповала.

Сам же Шаповал сьогодні задовольнив цікавість, викликану його вчорашньою заявою про намір, після закінчення процесу, піти у відставку, і пояснив причину такого рішення.

“Конституційний Суд не має беззаперечної довіри у суспільстві”, – стверджує суддя у заяві, поширеній прес-службою президентського Секретаріату. При цьому він підкреслив, що залишиться у команді президента і працюватиме на будь-якій дорученій йому посаді.

Про своє небажання далі працювати в інстанції, яка, на його думку, не відповідає професійним і моральним стандартам, Володимир Шаповал сказав і в коментарі журналістам:

“Основна теза – я хочу позбутися необхідності подавати декому руку”.

А між тим у п’ятницю до Києва приїхало ще 19 тисяч учасників мітингів на підтримку як коаліції, так і опозиції. Про цифри повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ. Пікети і мітинги тривають біля всіх стратегічних об’єктів – Конституційного Суду, президентського Секретаріату, на Майдані Незалежності. Опозиція скликала також своїх прихильників прийти на Європейську площу.

Однак, як стало відомо за останньою інформацією, Кабінет Міністрів не прийняв пропозиції президента. В українському законодавстві не передбачена можливість призупинення Указу президента про розпуск парламенту. Про це заявив журналістам міністр юстиції Олександр Лавринович. Як він наголосив, за законом, Указ президента може бути тільки скасований, а призупинення – це, за його словами, політична пропозиція.

Інше за темою

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG