Спеціальні потреби

У Гвантанамо оголошено вирок Салiму Гамдану


Вiйськова лава присяжних визнала колишнього водiя Осами Бiн-Ладена винним у пiдтримцi тероризму, однак виправдала його в iншому пунктi звинувачення – змовi. Гамдану все ж загрожує довiчне ув`язнення.

Суд над Гамданом був першим повноцiнним судовим процесом, проведеним у Гвантанамо над одним iз близько двохсот сiмдесяти утримуваних там запiдозрених терористiв. Процесом, який тривав два тижнi, вела вiйськова комiсiя, лава присяжних якої складалася з офiцерiв.

Бiлий дiм заявив, що судовий процес – враховуючи те, що ним керували вiйськовi – був справедливим. Як сказав речник Бiлого дому, дотримано принципу презумпцiї невинностi i пiдсудному було дано можливiсть представити аргументи на свiй захист.

Одним з головних аргументiв прокурорiв був факт, що в машинi Гамдана було знайдено двi портативнi ракети типу «земля-повiтря», коли його було затримано в Афганiстанi наприкiнцi 2001 року.

Структура суду та сама вiйськова база Гвантанамо, де уряд США з 2002 року утримує запiдозрених терористiв, стали об`єктом рiзкої мiжнародної критики. Деяким iз в`язнiв Гвантанамо донинi ще не пред`явлено звинувачень. Адмiнiстрацiя Буша наполягає, що в`язнi Гвантанамо – ворожi бiйцi, якi не мають захисту Женевських конвецiй.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG