Спеціальні потреби

Що принесуть нам наступні 100 років – кілька тез





Через століття нації, які зараз є союзниками, вестимуть війни у космосі. Населення світу різко зменшиться, а розвинуті країни змагатимуться між собою за іммігрантів. Польща, Туреччина, Мексика та Японія стануть найвпливовішими країнами. Це - лише кілька із найоригінальніших прогнозів Джорджа Фрідмана, засновника та керівника центру «Стретфорда» - приватної компанії, що збирає та аналізує розвідувальні дані з усього світу. В своїй книзі «Наступні сто років» Фрідман пропонує своє бачення того, як змінюватиметься світ упродовж цього століття.

Один із найбільших викликів сьогодення - зростання кількості населення та нестача продуктів харчування. Але у майбутньому, каже Джордж Фрідман, значно більшою проблемою буде зменшення рівня народжуваності у поєднанні зі старінням великої частини населення.

«З одного боку, всі все ще говорять про демографічний вибух. З іншого, кожний знає про збільшення кількості людей похилого віку. Але ж останнє означає, що незабаром ці люди помруть. У деяких країнах - як у Німеччині та Росії - кількість населення зменшиться на 25-30 відсотків.

Автор твору «Наступні 100 років» Джордж Фрідман каже, що країни, де смертність перевищує народжуваність, потребуватимуть більше іммігрантів з менш розвинутих країн.

«Існуватиме нестача робочих рук. Хтось муситиме приїжджати до індустріально-розвинутих країн, аби працювати. Ми будемо змагатися за іммігрантів».

З Джорджем Фрідманом багато хто не погоджується. Серед них є Елізабет Легі Медсен - дослідниця міжнародної організації «Population Action International», мета діяльності якої полягає у зменшенні рівня народжуваності у світі.

«За прогнозом ООН, у майбутньому рівень народжуваності в усіх країнах світу буде приблизно однаковим - тобто досить низьким. Але сьогоднішні тенденції - як у країнах на шляху розвитку, так і у розвинутих країнах - свідчать про зворотне», - каже дослідниця.

За словами Медсен, передбачення Фрідмана не зможуть здійснитися без значних зусиль у поширенні використання протизаплідних засобів.

Джордж Фрідман каже, що він цього не заперечує. Навпаки, він передбачає, що дії цієї та інших подібних організацій увінчаються успіхом. Фрідман також оптимістично налаштований і щодо вирішення проблеми глобальної зміни клімату та розвитку альтернативних джерел енергії. У майбутньому чиста енергія, каже він, надходитиме з космосу.

«В космосі достатньо місця, аби розмістити колектори сонячної енергії. Єдина проблема, як її доставити на Землю. І тут є два шляхи - через кабель та через мікрохвильову радіацію».

Книга Фрідмана «Наступні 100 років» містить і кілька надзвичайних політичних прогнозів. Він каже, що через сто років одними з найвпливовіших країнами стануть … Польща та Туреччина. А у Західній півкулі за домінування боротимуться США та Мексика.

«Це - велика сила. Вони по сусідству з нами, мають 100 мільйонів населення. І це - проблема для США, так само як США - проблема для Мексики. Дуже важко уявити еволюцію, де Мексика свідомо вирішить бути пересічною країною, чи постановить не кидати виклик Сполученим Штатам».

Джордж Фрідман переконаний, що незадоволення США через потік нелегальних іммігрантів та наркотиків із Мексики тільки зростатиме. Так само Мексика дедалі менше миритиметься із домінуванням США. Втім, Фрідман передрікає, що хоч Сполучені Штати протягом наступних 100 років матимуть чимало проблем, але жодна країна - навіть Китай - не зможе посісти місце США на світовій арені.

«Якщо подивиться на засади, то неможливо уявити іншу країну, яка стане сильнішою за Сполучені Штати протягом цього століття».

Джордж Фрідман погоджується, що він не чаклун і не наполягає, що кожне з його передбачень здійсниться. Але дізнатися чи він мав рацію чи ні, як він каже, зможуть лише ті, хто житиме через сто років відтепер.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG