Спеціальні потреби

Після того, як Байден зняв свою кандидатуру з виборів, Трамп та інші республіканці вимагають, щоб він пішов з посади


Архівне фото: президент США Джо Байден в Білому домі, Вашингтон 2021 рік
Архівне фото: президент США Джо Байден в Білому домі, Вашингтон 2021 рік

Невдовзі після того, як у неділю Джо Байден оголосив про вихід з президентських перегонів, кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп зажадав від Байдена піти у відставку.

"Безчесний Джо Байден не був придатний балотуватися в президенти, і точно не придатний служити – і ніколи не був!" - Трамп заявив у соціальних мережах в дописі, що містив заклик до пожертв. Трамп назвав Байдена "найгіршим президентом, безперечно, в історії нашої нації", і сказав, що Байден "з повною ганьбою покинув перегони!"

Спікер Палати представників Майк Джонсон та інші законодавці-республіканці, лояльні Трампу, повторили вимоги Трампа. "Якщо Джо Байден не придатний балотуватися в президенти, він не придатний служити президентом. Він повинен негайно залишити посаду. 5 листопада не може настати досить скоро", – сказав Джонсон.

Конгресвумен Еліз Стефанік, республіканка в Палаті представників, додала: "Якщо Джо Байден не зможе змагатись за переобрання, він не в змозі і непридатний служити президентом Сполучених Штатів. Він має негайно піти у відставку".

"Якщо Демократична партія визнала Джо Байдена непридатним балотуватися, він точно нездатний контролювати наші ядерні коди. Байден повинен негайно піти з посади", – заявив у соцмережах представник більшості в Палаті представників Том Еммер, республіканець.

З юридичної точки зору вимоги республіканців про відставку Байдена не мають жодного значення.

Президент має повноваження служити до кінця свого терміну, сказав Майкл Торнінг, директор структурної демократії Центру двопартійної політики. "Немає жодних конституційних вимог для президента балотуватись, щоб продовжувати бути президентом до наступних виборів та інавгурації", — сказав він Голосу Америки.

Білий дім не відповів на запит Голосу Америки про коментарі щодо вимог республіканців.

Демократи схвалюють рішення Байдена

Станом на ранок понеділка лідери демократів не відповіли на заклики республіканців до Байдена піти у відставку. Але у відповідь на його зняття з перегонів вони похвалили законодавчий послужний список і тривалість служби президента.

"Джо Байден був не тільки чудовим президентом і чудовим лідером законодавчого органу, але й справді надзвичайною людиною, — сказав лідер більшості в Сенаті Чак Шумер. — Його рішення, звичайно, було непростим, але він знову поставив свою країну, свою партію та наше майбутнє на перше місце".

Лідер демократів у Палаті представників Гакім Джеффріс назвав Байдена "одним із найуспішніших і найзначніших лідерів в американській історії".

Колишня спікерка Палати представників Ненсі Пелосі, яка, як повідомляється, була одним із кількох законодавців, які заохочували Байдена піти, назвала його "американцем-патріотом, який завжди ставив нашу країну на перше місце".

"Його спадщина стратегії, цінностей і лідерства робить його одним із найзначніших президентів в американській історії", — сказала вона.

Рішення Байдена про відкликання є нагадуванням, "що він є патріотом найвищого рівня", заявив колишній президент США Барак Обама. "Джо краще за всіх розуміє ставки на цих виборах – усе, за що він боровся протягом усього свого життя, і все, за що виступає Демократична партія, буде під загрозою, якщо ми дозволимо Дональду Трампу повернутися в Білий дім і віддамо республіканцям контроль над Конгресом", – додав Обама.

Політичні ігри

Заклики республіканців щодо відставки Байдена додали сум’яття в американську політику.

Вони "грають у політику", — сказав про республіканців Ларрі Сабато, директор Центру політики Університету Вірджинії.

"Здоровий глузд підказує нам, що у Байдена було дві посади — бути президентом і балотуватися в президенти, — сказав Сабато Голосу Америки, — Тепер у нього буде одна робота на повний робочий день, і він довів, що добре з нею справляється. Він може за місяці, що залишилися, доробити заплановане і піти з гідністю".

Байден оголосив, що відмовляється від участі в президентських виборах в листі до країни, який він опублікував у соціальних мережах у неділю.

Він сказав, що, "в інтересах моєї партії та країни, щоб я пішов у відставку та зосередився виключно на виконанні моїх обов’язків президента до кінця свого терміну".

Оголошення прозвучало на тлі зростаючого тиску з боку демократів після його невдалого виступу на дебатах проти Трампа минулого місяця.

З відходом Байдена національна увага зараз зосереджується на Демократичній партії, і їм було б добре використати цю увагу з користю, сказав Вільям Хауелл, професор американської політики Сідні Стайн у Школі публічної політики Чиказького університету Харріса.

"Вони повинні демонструвати свій талант, рекламувати своє бачення майбутнього та робити все можливе, щоб змінити наратив цієї президентської кампанії", — сказав він Голосу Америки. Це складне завдання на тлі того, що їхній опонент заявляє, що серед демократів хаос.

Байден підтримав віцепрезидентку Камалу Гарріс як нового кандидата в президенти від Демократичної партії та сказав, що він розповість більше про своє рішення пізніше цього тижня. У заяві, оприлюдненій через кілька годин після оголошення Байдена про відкликання, Білий дім заявив, що Байден "розмовляв з низкою членів Конгресу, губернаторами та прихильниками, і продовжить спілкуватися з ключовими зацікавленими сторонами сьогодні ввечері та завтра".

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG