Спеціальні потреби

ЄС розглянe план надати Україні $50 млрд кредиту, якщо його схвалить G7. Йдеться про використання заморожених російських активів


Президент Єврогрупи Паскаль Донох'ю
Президент Єврогрупи Паскаль Донох'ю

Міністри фінансів країн ЄС розглянуть план, який має схвалити Група семи, щоб надати Україні кредит обсягом $50 млрд з використанням заморожених на Заході російських державних активів. Про це заявив Паскаль Донох'ю, голова Eurogroup, неформального об'єднання міністрів фінансів країн єврозони.

"Обговорення міністрів показало, що вони цінують конструктивну співпрацю з партнерами в G7 в цій сфері і повна підтримка триває", – сказав Донох'ю.

"На зустрічі в червні міністри фінансів обговорять, чи варто провести наступні дискусії після саміту G7 в Апульї", – додав він.

Саміт лідерів Групи семи може схвалити план США, який передбачає виділення Україні до 50 мільярдів доларів кредиту, який буде виплачено за рахунок надходжень, що накопичуються на майже 300 мільярдів доларів заморожених російських активів.

В інтерв'ю Українській службі Голосу Америки заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо висловив сподівання, що лідери Групи семи вже 13-го червня схвалять варіант застосування заморожених російських активів, щоб "дозволити Україні отримати необхідні кошти для самозахисту".

Міністерка фінансів США Дженет Єллен минулого місяця обговорила з міністрами фінансів G7, як використати російські активи, щоб Україна отримала більшу кількість коштів одразу. Єллен озвучила оцінки, що кредит для України із використанням цих коштів може скласти 50 мільярдів доларів.

Адеємо підтвердив: "Я вважаю, зараз ми маємо варіанти, що заслуговують на довіру, і наші лідері можуть ухвалити рішення. Але рішення – за ними. Я переконаний, що вони нададуть нам дороговказ, бо я знаю, що найважливіше – це надати Україні ресурси, необхідні для захисту, і зрештою, ми будемо підтримувати Україну до кінця російської агресії в Україні"

Раніше країни ЄС, де заморожено більшість російських державних активів, погодились спрямувати на користь Україні доходи, що накопичуються на ці активи.

США та Україна виступають за те, щоб на користь Києва були конфісковані самі активи Російської Федерації, які складають понад 300 мільярдів доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG