Спеціальні потреби

Боррель: перші 1,4 млрд євро доходів від заморожених активів РФ можуть надійти для допомоги Україні вже наступного тижня


Рішення стало можливим після того, як ЄС знайшов правовий шлях як обійти вето Угорщини і використати доходи на заморожені російські активи, щоб придбати зброю для України, пояснив верховний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Жозеп Боррель
Рішення стало можливим після того, як ЄС знайшов правовий шлях як обійти вето Угорщини і використати доходи на заморожені російські активи, щоб придбати зброю для України, пояснив верховний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Жозеп Боррель

Країни ЄС в понеділок погодили рішення надати Україні оборонну допомогу за рахунок майже 1,4 млрд євро доходів, що накопичуються на заморожені російські активи. Про це повідомляє Politico з посиланням на інформацію від чотирьох дипломатів.

Кошти можуть надійти вже наступного тижня, сказав пресі верховний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Жозеп Боррель.

"Є процес, щоб це зробити швидко. Перший транш коштів надійде наступного тижня, в липні. Другий - через кілька місяців. Україна потребує більшої допомоги і ця допомога потрібна зараз, перед літом", - сказав Боррель перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС 24 червня.

Рішення стало можливим після того, як ЄС знайшов правовий шлях як обійти вето Угорщини і використати доходи на заморожені російські активи, щоб придбати зброю для України. Про це Боррель сказав виданню Financial Times.

Угорщина виступає проти військової допомоги Україні і блокує шість інших рішень для допомоги Києву загальним обсягом 6,6 млрд євро. Однак, як пояснює Боррель, вона "не повинна брати участь у рішенні про використання цих коштів", адже Будапешт раніше утримався від плану ЄС відкладати доходи із знерухомлених російських активів.

Видання вказує, що це рішення може відкрити шлях і для використання цих доходів, щоб G7 міг надати Україні позику обсягом 50 мільярдів доларів.

Угорщина розкритикувала рішення ЄС. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто написав у мережі Facebook в понеділок: "Ще мільярди для України - цього разу із порушенням європейських правил і обходом Угорщини".

Раніше цього місяця G7 узгодив план надання Україні позики на 50 мільярдів доларів. Позику буде виплачено за рахунок доходів на російські активи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG