Спеціальні потреби

За Україну чи за Росію? Що відомо про засудженого в Москві американця


Стівен Хаббард, громадянин США, якого у Росії звинувачують у тому, що він воював як найманець в Україні. Суд у Москві, 7 жовтня 2024 року. (Прес-служба Московського міського суду через AP)
Стівен Хаббард, громадянин США, якого у Росії звинувачують у тому, що він воював як найманець в Україні. Суд у Москві, 7 жовтня 2024 року. (Прес-служба Московського міського суду через AP)

Московський міський суд у понеділок виніс вирок 72-річному громадянину США. Його засудили до шести років і десяти місяців за те, що він нібито брав участь у бойових діях на боці Збройних сил України як найманець. За даними російських ЗМІ він нібито сам зізнався у скоєному.

Російські інформаційні агенції повідомляють, що американець на ім'я Стівен Хаббард проживав в українському місті Ізюм на північному сході Харківської області з 2014 року. Російські війська окупували Ізюм на початку вторгнення у 2022 році. Обставини його затримання не уточнюють. Але вказують, що він нібито був у лавах місцевої тероборони.

Російська прокуратура стверджує, що Хаббарду платили щонайменше 1000 доларів США на місяць. Мовляв, він пройшов навчання, отримав бойову форму та "брав участь у збройному конфлікті" в Україні.

На відео, опублікованому на проросійських YouTube-каналах у травні 2022 року, повідомляє видання CBS, зображений чоловік, який назвався Стівеном Джеймсом Хаббардом, сказав, що народився в місті Біг-Рапідс, штат Мічиган, і приїхав жити в Україну в 2014 році.

Журналісти Reuters також звертались за коментарями до Міністерства закордонних справ України та до посольства США у Москві.

Речник посольства США в Москві заявив, що йому відомо про затримання американського громадянина, але відмовився від подальших коментарів, а МЗС у Києві не відповіло запити.

Сестра про погляди брата

Раніше в інтерв'ю агенції Reuters cестра Хаббарда, Патрісія Фокс, заявила, що її брат насправді дотримується проросійських поглядів і поставила під сумнів його зізнання, заявивши, що "він ніколи не тримав зброї, не володів зброєю, не робив нічого подібного... Він більше пацифіст".

"Російський прокурор бреше! Стів ніколи не був найманцем. Він був учителем англійської мови, який викладав англійську в інших країнах" — написала його сестра в дописі на Facebook, повідомляє Reuters.

Сестра затриманого американця повідомила, що її брат ізолювався від родини. І жив разом з українкою на невелику пенсію у 300 доларів. Раніше за її словами він багато подорожував і викладав англійську за кордоном, зокрема в Японії та на Кіпрі.

Затримання інших американців

Останніми роками в Росії все частіше відбуваються арешти американців. Зросло занепокоєння, що Росія може використовувати громадян США як розмінну монету в переговорах щодо повернення росіян, засуджених за злочини в США та Європі, повідомляє агенція AP.

У понеділок цей же суд у Москві засудив ще одного громадянина США - Роберта Гілмана. Йому призначили 7 років і один місяць колонії суворого режиму. Його визнали винним у нападі на співробітників колонії та слідчого, повідомляють російські інформаційні агентства.

Гілман перебуває у російській в’язниці з 2022 року. Тоді його визнали винним у нападі на поліцейського в п’яному стані в місті Воронеж.

Його термін скоротили після апеляції. Але він за словами прокуратури, перебуваючи у в'язниці двічі вдарив співробітників колонії "по голові" і напав на слідчого.

Останніми роками Росія заарештовувала багатьох громадян західних країн за різними звинуваченнями - від шпигунства до дрібних крадіжок. Зокрема Ксенію Кареліну, громадянку США та Росії заарештували під час відвідування родини в Росії та засудили до 12 років ув’язнення за те, що вона пожертвувала близько 50 доларів українським волонтерам.

Нещодавно завершився великий обмін полоненими між США та Росією. Зокрема Росія звільнила репортера Wall Street Journal Евана Гершковіча та ветерана морської піхоти США Пола Вілана. США та інші західні країни натомість звільнили в обмін на кількох росіян ув’язнених за зв’язки з російською розвідкою.

В статті використано матеріали Reuters, AP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG