Спеціальні потреби

Керівники розвідки Британії та США закликають «тримати курс» щодо України


Директор ЦРУ Вільям Бернс виступає під час слухань в Конгресі 11 березня 2024 року у Вашингтоні. (AP Photo)
Директор ЦРУ Вільям Бернс виступає під час слухань в Конгресі 11 березня 2024 року у Вашингтоні. (AP Photo)

Керівники ЦРУ США та розвідувальної служби Великої Британії заявили в коментарі в суботу, що «дотримуватися курсу» підтримки боротьби України з Росією є важливішим, ніж будь-коли, і вони пообіцяли продовжувати співпрацю в цьому та інших викликах.

Стаття директора ЦРУ Вільяма Бернса та керівника Секретної розвідувальної служби Річарда Мура у британському діловому щоденнику Financial Times стала першою в історії спільною авторською статтею керівників їхніх агентств.

«Партнерство лежить в основі особливих відносин між нашими країнами», — написали вони, зазначивши, що два роки тому їхні служби відзначили 75 років партнерства.

Агентства «об’єднані, щоб протистояти напору Росії та війні-агресії (президента Росії Володимира) Путіна проти України», – заявили вони.

"Зберігати курс (в Україні) життєво важливіше, ніж будь-коли. Путіну не вдасться знищити суверенітет і незалежність України", – сказали вони, додавши, що їхні агенції продовжуватимуть допомагати українській розвідці.

Російські війська тим часом повільно просуваються на сході України, українські війська окуповують значну частину Курської області Росії, а Київ просить посилити протиповітряну оборону США та Заходу.

Керівники розвідки заявили, що їхні служби продовжуватимуть працювати над тим, щоб перешкодити «безрозсудній диверсійній кампанії по всій Європі, яку проводить російська розвідка» та «цинічному використанню технологій» для поширення дезінформації «для вбивання клинів між нами».

Росія заперечує проведення диверсійних і дезінформаційних кампаній проти США та інших західних країн.

Бернс і Мур відзначили, що вони реорганізували свої агентства, щоб адаптуватися до підйому Китаю, який вони назвали «головним розвідувальним і геополітичним викликом 21-го століття».

Агентства, за їхніми словами, також «використовували наші розвідувальні канали, щоб домогтися жорсткої стриманості та деескалації» на Близькому Сході, і працюють над перемир’ям у Газі, яке могло б покласти край «жахливій загибелі палестинських мирних жителів» і поверненням заручників, яких ХАМАС захопив під час нападу на Ізраїль 7 жовтня.

Бернс є головним переговірником з боку США на переговорах щодо досягнення угоди.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG