Спеціальні потреби

Закликів до адміністрації США дозволити стріляти по російській території стає більше


Нещодавно Україна почала використовувати балістичні ракети великої дальності ATACMS для ударів по російському військовому аеродрому в Криму та російських військах. Питання про удари по території Росії залишається відкритим. На фото ATACMS в Австралії, 26 липня 2023 року. (AP)
Нещодавно Україна почала використовувати балістичні ракети великої дальності ATACMS для ударів по російському військовому аеродрому в Криму та російських військах. Питання про удари по території Росії залишається відкритим. На фото ATACMS в Австралії, 26 липня 2023 року. (AP)

Зростає тиск на американську адміністрацію, щоб вона дозволила використання американської зброї проти російського війська та військових об’єктів на міжнародно визнаній території Російської Федерації.

Численні політики та військові експерти вважають, що Україна могла б уникнути обстрілів міст та цивільної інфраструктури, якби могла вразити місця скупчення військ та майданчики запуску ракет і літаків ще на території Росії.

У понеділок Парламентська асамблея НАТО ухвалила декларацію, в якій закликає членів НАТО скасувати заборону на використання західної зброї по Росії.

Раніше з подібними закликами звернувся генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та міністри урядів Польщі, Литви, Латвії та Швеції.

Як пише газета The Guardian, очікується, що у вівторок на зустрічі міністрів оборони, в якій візьме участь Столтенберг, він закликатиме країни-члени ЄС дозволити використовувати свої військові активи в Україні в тилу ворога на тлі зростаючого занепокоєння, що оборона країни гальмується оборонною політикою ЄС щодо деескалації.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що використання західної зброї проти цілей в Росії є "не тільки в рамках права війни", але є "цілком можливим". Він додав, що потрібно "збалансувати ризик ескалації та потребу українців захищатися".

За словами Борреля, необхідність розширити поле бою з’явилася в той час, як Росія продовжує руйнувати енергетичну інфраструктуру України, що стало серйозною проблемою взимку.

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що Нідерланди "ніколи не виключали" використання зброї за межами України, якщо вони відповідають гуманітарному та міжнародному праву, "цілком можливо, що їм доведеться завдавати ударів і всередині Росії".

Газета The New York Times нагадує, що заклики дозволити Україні розширити використання західної зброї здебільшого спрямовані до Сполучених Штатів, бо Америка є найбільшим постачальником зброї для українського уряду.

Раніше Вашингтон неодноразово заявляв, що просив Україну не стріляти зі зброї, виготовленої в США, на територію Росії через побоювання ескалації війни. Але, яка зауважує газета, зараз у Вашингтоні гучніше лунають голоси, що висловлюються за послаблення заборони.

У США до зняття заборон на використання американської зброї закликають лідери Конгресу та колишні високопосадовці. Відповідаючи на запитання Голосу Америки, спікер Палати Представників Майкл Джонсон сказав, що вважає, що США "повинні дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне".

"Вони повинні мати змогу дати відсіч. І я вважаю, що намагання контролювати зусилля на мікрорівні – це не дуже хороша політика для нас", – сказав Джонсон, відповідаючи на запитання конгресової кореспондентки Голосу Америки Катерини Лісунової.

Зняти обмеження на використання американської зброї закликав лідер Республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл.

На тлі просування російських військ на фронті та зростаючих обстрілів Харкова, Україна скаржилася, що заборона дозволяє російським військам без ризику здійснювати атаки з території Росії.

Цей недолік, пише NYT, став очевидним цього місяця, коли Росія почала новий наступ на північному сході України після того, як скупчила війська та техніку прямо за кордоном.

Як писав Голос Америки минулого тижня, після 22-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України міністр оборони США Ллойд Остін зазначив, що в політиці немає змін, але "динаміка повітря трохи інша".

Так він відповів на запитання про те, чи може Україна за допомогою американської ППО вражати бомбардувальники, які скидають керовані авіаційні бомби на Харківську область з території Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG