Спеціальні потреби

США та Австралія засудили "аморальну війну" Росії та домовились збільшити виробництво високоточних ракет


Держсекретар Ентоні Блінкен разом із віце-прем’єр-міністром і міністром оборони Австралії Річардом Марлзом, міністеркою закордонних справ Австралії Пенні Вонг і міністром оборони Ллойдом Остіном в Аннаполісі, штат Меріленд, 6 серпня 2024 р. AP Photo/Susan Walsh
Держсекретар Ентоні Блінкен разом із віце-прем’єр-міністром і міністром оборони Австралії Річардом Марлзом, міністеркою закордонних справ Австралії Пенні Вонг і міністром оборони Ллойдом Остіном в Аннаполісі, штат Меріленд, 6 серпня 2024 р. AP Photo/Susan Walsh

США та Австралія за підсумками міністерських консультацій оприлюднили підсумкову заяву, в якій засудили "незаконну та аморальну війну Росії проти України", закликали РФ "негайно, повністю та безумовно" вивести війська з України та наголосили на необхідності відшкодування Росією збитків, яких вона завдала Україні за час вторгнення.

Міністри оборони обох країн та очільники зовнішньополітичних відомств США та Австралії оголосили підтримку українському саміту миру і закликали країни, які мають вплив на Росію, зокрема Китай, припинити підтримку оборонно-промислового сектору РФ.

Вони також засудили розширення ядерної програми Ірану, розповсюдження балістичних ракет і надання безпілотників Росії для використання їх у війні проти України.

США та Австралія також засудили співпрацю Росії з Північною Кореєю.

"Сполучені Штати привітали Австралію з першим застосуванням автономних кіберсанкцій, які сприятимуть притягненню до відповідальності російських кіберзлочинців", – мовиться у підсумковій заяві.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час підсумкової пресконференції за результатами зустрічей назвав Австралію країною, яка найбільше допомагає Україні серед нечленів НАТО, зокрема, за передачу Києву "засобів протиповітряної оборони та допомогу у тренуванні українського персоналу в Британії".

"Ми разом працюємо над вирішенням спільних викликів безпеці, від поведінки примусу з боку Китаю, до війни за вибором Росії проти України, до нестабільності на Близькому Сході", – заявив перед тим міністр оборони США Ллойд Остін.

Повідомляється також, що держсекретар Ентоні Блінкен і глава МЗС Австралії Пенні Вонг підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо спільної протидії маніпулюванню інформацією з боку іноземних держав.

Атомні субмарини для Австралії та спільне виробництво боєприпасів

За підсумками зустрічей уряди США та Австралії домовились збільшити виробництво боєприпасів з метою стримування Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Країни вироблятимуть керовані реактивні системи залпового вогню (GMLRS), які запускають ракети класу “земля-поверхня”, а також Precision Strike Missiles (PrSM), які є типом високоточних ракет великої дальності, щоб їх потім могла отримати Австралія.

За повідомленням, до кінця року країни мають підписати меморандум про взаєморозуміння щодо спільного виробництва зброї. А на початку 2025 року вони створять офіс, що координуватиме роботу цього проєкту.

Крім того, США зобов'язались продати Австралії три атомні підводні човни протягом наступного десятиліття.

У рамках інтегрованого науково-дослідного експерименту Southern Cross, як повідомляється, США та Австралія продовжують роботу над розробкою гіперзвукової зброї повітряного базування.

"Австралія та США продовжують досягати значного прогресу в проєктуванні та наземних випробуваннях, підтримуючи двосторонню програму льотних випробувань гіперзвукової ударної крилатої ракети (HACM). США та Австралія працюють над розширенням цієї глибокої співпраці та переведенням партнерства до оперативних бойових можливостей. Австралія розглядатиме [ракету] HACM як потенційний шлях до створення своєї першої гіперзвукової зброї повітряного базування", - мовиться у заяві.

Про пожежі і танення льодовиків повідомлятиме космічна розвідка

Одним із ключових питань порядку денного міністерських консультацій – зростаюча небезпека внаслідок змін клімату.

У рамках співпраці Австралія зобов'язалась витратити близько 130 мільйонів доларів на модернізацію наземних станцій у віддаленій пустелі для обробки даних із супутника NASA Landsat Next.

Йдеться про програму спостереження за Землею, яка, за інформацією американського космічного агентства, забезпечить раннє попередження про початок пожеж або танення льоду.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що супутникові дані також будуть використані для цільової розвідки ресурсів в Австралії, оскільки обидві країни прагнуть зменшити домінування Китаю на ринку природних елементів і найважливіших мінералів, які використовуються в електромобілях і оборонних технологіях.

"Вони також підтвердили, що пов’язане зі зміною клімату підвищення рівня моря не повинно зменшувати морські зони і не повинно спричиняти втрату будь-якою країною своєї державності чи членства в ООН", мовиться у заяві міністрів.

США, серед іншого, підтримали заявку Австралії на проведення 31-ї Конференції ООН зі зміни клімату (COP31) у 2026 році у партнерстві з країнами Тихоокеанського регіону.

Як повідомляв Голос Америки, американські посадовці минулого місяця побували в Японії. У результаті, США та Японія засудили співпрацю Пекіна і Москви, та домовились створити штаб американських військ, щоб протидіяти загрозам Китаю.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG