Спеціальні потреби

Міністр оборони США підтвердив, що Україна повинна отримати винищувачі F-16 цього літа


Міністр оборони США Ллойд Остін виступає під час пресконференції у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 14 червня 2024 р. (Фото: SIMON WOHLFAHRT / AFP)
Міністр оборони США Ллойд Остін виступає під час пресконференції у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 14 червня 2024 р. (Фото: SIMON WOHLFAHRT / AFP)

Міністр оборони США Ллойд Остін налаштований “оптимістично” щодо отримання Україною американських винищувачів F-16 та пов’язаних з ними спроможностей найближчими місяцями.

Про це Остін заявив 14 червня на підсумковій пресконференції за результатами дводенної зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі.

“Ми наполегливо працюємо над тим, щоб надати Україні спроможності F-16 вже цього літа. І я думаю, ви знаєте, я оптимістично налаштований, що це станеться”, - сказав Остін.

Він також привітав рішення Франції надати Україні французькі літаки Mirage-2000, зазначивши, що “кожен [внесок] допомагає”.

“Ми повинні переконатися, що, знаєте, у нас є все необхідне для управління двома складними системами та захисту цих систем одночасно”, - зауважив Остін.

“Отже, чудові спроможності, і знову ж таки, кожна частинка допомагає, нам просто потрібно переконатися, що ми об’єднуємо систему підтримки та переконатися, що, знаєте, що ці системи сумісні в тому, як вони використовуються в Україні”, - підсумував він.

Коментуючи потребу українських військ у винищувачах F-16, колишній голова Центрального командування США генерал у відставці Френк Маккензі висловив переконання, що вони можуть змінити ситуацію на полі бою.

"Це може мати суттєвий вплив, особливо якщо ви дозволите удари по території Росії. Ймовірно, це дозволить вражати російські повітряні судна, які скидають керовані авіабомби та інше вглиб України".

Втім колишній високопосадовець наголошує, що для успіху операцій F-16 мають працювати у складі цілісної інфраструктури до цього винищувача. Інакше, каже він, їх просто будуть збивати.

"Коли ви бачите зображення американського F-16, це не лише літак, це пілот, який пройшов роки навчання, щоб сісти за штурвал цього літака, і має багаторічний досвід польотів. Це також система управління повітряним боєм від Сполучених Штатів", - заявив він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG