Спеціальні потреби

Пентагон: США дадуть новий пакет допомоги Україні на $2,3 млрд


Очільник Пентагону Ллойд Остін провів зустріч з міністром оборони України Рустемом Умєровим у Вашингтоні 2 липня 2024 року
Очільник Пентагону Ллойд Остін провів зустріч з міністром оборони України Рустемом Умєровим у Вашингтоні 2 липня 2024 року

Сполучені Штати незабаром оголосять новий пакет безпекової допомоги Україні на суму понад 2,3 мільярда доларів. Про це очільник Пентагону Ллойд Остін оголосив 2 липня під час зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим.

Остін уточнив, що до пакета увійдуть "ракети для протиповітряної оборони, протитанкова зброя та інші критичні боєприпаси із запасів США".

В Пентагоні уточнили, що пакет складатиметься з двох частин – одну нададуть в рамках повноважень президента США, тобто зброю і боєприпаси надішлють зі складів США. А іншу виділять за ініціативою зі сприяння безпеці України (USAI). За цією програмою зброю закуповують у виробників, і після цього відправляють до України, що передбачає триваліші терміни доставки.

США також змінили послідовність виконання деяких замовлень іноземних покупців, що дозволило "закупити більше ракет для систем Patriot та NASAMS, які будуть надані за пришвидшеним графіком", пояснив Остін.

Умєров у відповідь подякував США за допомогу. "Ми цінуємо всебічну допомогу та всю підтримку, яку ви нам надаєте", – сказав Умєров Остіну.

"Завдяки цій підтримці ми зупиняємо Росію, зупиняємо її агресію проти людей, проти наших цінностей та національних інтересів", - додав Умєров.

Напередодні саміту НАТО наступного тижня, ми зробимо кроки, щоб побудувати міст, який би вів Україну до членства в НАТО
Ллойд Остін

Зустріч відбулась у Вашингтоні за кілька днів до саміту НАТО, який цього року приймають США і на якому військова допомога Україні у захисті від російського вторгнення буде головним питанням порядку денного. Під час саміту Україна, як очікується не отримає запрошення приєднатись до Альянсу, однак союзники по НАТО запропонують Україні більш тісний формат співпраці, який вже назвали "мостом до НАТО".

"Напередодні саміту НАТО наступного тижня, ми зробимо кроки, щоб побудувати міст, який би вів Україну до членства в НАТО", - сказав Остін під час зустрічі з Умєровим.

Він також відзначив, що США та Україна нещодавно підписали безпекову угоду, розраховану на десять років, "яка відображає нашу сильну та стійку підтримку України".

Умєров висловив надію, що Україну запросять в НАТО вже незабаром. "Сподіваюся, найближчим часом Україна отримає своє запрошення, але зараз ми будемо обговорювати питання, як посилити наші можливості", - каже український посадовець.

У зустрічі керівників оборонних відомств також взяв участь керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.
Під час перебування у Вашингтоні Єрмак також зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG