Спеціальні потреби

Ллойд Остін відвідує Київ на знак сталої підтримки України з боку США


Міністр оборони США Ллойд Остін прибуває до Києва потягом із Польщі. На вокзалі його зустріла посолка США в Україні Бріджит Брінк, 21 жовтня 2024. Філ Стюарт/REUTERS
Міністр оборони США Ллойд Остін прибуває до Києва потягом із Польщі. На вокзалі його зустріла посолка США в Україні Бріджит Брінк, 21 жовтня 2024. Філ Стюарт/REUTERS

Міністр оборони США Ллойд Остін відвідав Київ 21 жовтня на знак продовження підтримки України Сполученими Штатами у її відсічі російській агресії.

"Я повернувся в Україну вчетверте як міністр оборони, демонструючи, що Сполучені Штати разом із міжнародною спільнотою продовжують підтримувати Україну", - написав Остін на своїй сторінці в мережі Х.

Під час неоголошеної раніше поїздки Остін "зустрінеться з українським керівництвом і підкреслить зобов’язання США надати Україні безпекову допомогу, необхідну для захисту від російської агресії на полі бою", йдеться у повідомленні щодо візиту на сайті Пентагону.

У Києві Остін також, як очікується, виголосить промову, у якій, зокрема, наголосить на "зобов’язаннях США забезпечити українські збройні сили необхідними спроможностями на полі бою, та чому боротьба України має значення для безпеки США", йдеться далі у повідомленні американського військового відомства.

Поїздка Остіна відбувається після того, як президент США Джо Байден 18 жовтня відвідав Німеччину та зустрівся з канцлером Олафом Шольцом, прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером та президентом Франції Еммануелем Макроном для обговорення подальшої підтримки України. Лідери вчергове пообіцяли продовжувати підтримку Києва.

Водночас, як повідомляє агентство Reuters, немає очікувань, що Остін оголосить про додаткові заходи підтримки чи пакети військової підтримки України.

Зокрема, не очікується, що Остін оголосить зміни у політиці у відповідь на численні запити президента Володимира Зеленського зняти обмеження на використання американської та західної зброї для завдання ударів вглиб Росії, або ж надати Україні запрошення до членства в НАТО згідно з "планом перемоги" українського лідера.

"Ми збираємося продовжувати підтримувати Україну в її зусиллях захистити свою суверенну територію", - сказав Остін журналістам, які подорожували з ним в Україну, цитує Reuters.

"Ми спостерігали за тим, як ця боротьба розвивалася з часом. І щоразу, коли вона розвивалася, ми скористалися нагодою, щоб задовольнити потреби (України), щоб переконатися, що вони були ефективними на полі бою", - додав він.

Натомість цей візит Остіна, який відбувається за два тижні до виборів президента США 5 листопада, може бути його останньою подорожжю до Києва на посаді міністра оборони, й сигналізує тривалу підтримку України з боку США, кажуть оглядачі.

Коментуючи прийдешні вибори, Остін применшив побоювання щодо ймовірного обмеження підтримки України Дональдом Трампом в разі його обрання на посаду президента.

"Я бачив двопартійну підтримку України протягом останніх двох з половиною років, і я цілком сподіваюся, що ми й надалі будемо бачити двопартійну підтримку Конгресу", – цитує слова Остіна агентство Reuters.

Остін востаннє зустрівся із Зеленським у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі 17 жовтня, коли український президент представив свій "план перемоги" міністрам оборони НАТО та лідерам Європейського Союзу.

Відповідаючи на запитання журналістів про цей план 18 жовтня, Остін зазначив, що він підтримує президента Зеленського, але відмовився коментувати сам "план перемоги".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG