Спеціальні потреби

Україна в Гаазькому трибуналі звинувачує РФ в незаконних діях в Чорному та Азовському морях


Україна заявляє, що "бажаючи заволодіти Азовським морем і Керченською протокою, Росія побудувала великі ворота біля їх входу, щоб обмежити міжнародне судноплавство, пропускаючи в основному свої невеликі річкові судна".
Україна заявляє, що "бажаючи заволодіти Азовським морем і Керченською протокою, Росія побудувала великі ворота біля їх входу, щоб обмежити міжнародне судноплавство, пропускаючи в основному свої невеликі річкові судна".

У понеділок Україна виголосила обвинувачення проти Росії у справі про порушення морського права, що розглядається Арбітражним трибуналом в Гаазі.

Засідання розглядає позов, поданий Україною у 2016 році. В ньому Україна звинувачує Росію в порушенні права на транзитний прохід, свободи судноплавства, зобов’язань щодо захисту підводного навколишнього середовища та підводної культурної спадщини.

Росія намагається привласнити Азовське море та Керченську протоку, заявив у своєму виступі представник України Антон Кориневич, повідомляє українське Міністерство закордонних справ.

Керченський міст перешкоджає транзитному проходу. Росія також його використовує, щоб постійно переправляти зброю на територію Кримського півострова, йдеться у виступі Кориневича.

"Бажаючи заволодіти Азовським морем і Керченською протокою, Росія побудувала великі ворота біля їх входу, щоб обмежити міжнародне судноплавство, пропускаючи в основному свої невеликі річкові судна", - йдеться у виступі українського представника.

"Міст незаконний, і його необхідно демонтувати", - додає він.

Київ вимагає компенсації від Росії.

Російську сторону представляє Геннадій Кузьмін, який намагається переконати суддів, що трибунал не має юрисдикції в цій справі. Він заявляє, що Азовське море та Керченська протока є "внутрішніми водами" Росії, відтак не підпадають під відповідну конвенцію ООН.

Слухання триватимуть до 5 жовтня 2024 року за зачиненими дверима, а на ухвалення остаточного рішення можуть піти роки.

В статті використано матеріали АР, Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG