Спеціальні потреби

Байден у Берліні обговорить Україну з лідерами Німеччини, Британії, Франції. Активно дискутується план Зеленського


Президент США Джо Байден вирушає на борт президентського літака Marine One з Білого дому у Вашингтоні, перед польотом до Німеччини, 17 жовтня 2024 року. Фото: Mandel NGAN / AFP
Президент США Джо Байден вирушає на борт президентського літака Marine One з Білого дому у Вашингтоні, перед польотом до Німеччини, 17 жовтня 2024 року. Фото: Mandel NGAN / AFP

Президент США Джо Байден у Німеччині обговорить питання війни в Україні та конфлікти навколо Ізраїлю на зустрічі країн четвірки - з лідерами Німеччини, Франції та Британії. Про це журналістам повідомив високопосадовець Білого дому 16 жовтня. "План перемоги" президента України Володимира Зеленського ймовірно також на порядку денному.

“У рамках зустрічі лідери країн четвірки США, Великої Британії, Франції та Німеччини зможуть обговорити нагальні глобальні проблеми, включно з Україною та ситуацію на Близькому Сході. Зеленський мав телефонну розмову з президентом Байденом, і він говорив про свій план перемоги. Раніше він поінформував свій парламент, [Верховну] Раду, про елементи цього плану. І як ви знаєте, коли президент Байден зустрівся з президентом Зеленським тут, у Вашингтоні, десь три тижні тому, вони детально обговорили елементи плану”, - сказав посадовець Адміністрації президента США.

“Я не сумніваюся, що ситуація на полі бою в Україні, траєкторія війни, те, як союзники можуть найкраще підтримати Україну, будуть предметом розмови, як і Близький Схід, і, можливо, ще деякі теми”, - додав він.

На уточнювальне питання журналістів, чи очікується зміна політики в питанні запиту України “про більш довгострокові гарантії безпеки”, високопосадовець Білого дому відповів: “У мене немає жодних повідомлень про зміни в політиці, щоб оголосити про це сьогодні”.

НАТО та корисні копалини України - активно обговорюється план Зеленського

Високопосадовець також повідомив, що зараз тривають активні дискусії щодо певних елементів мирного плану Зеленського. На питання журналіста, яка позиція Білого дому до таких пунктів плану як запрошення України в НАТО чи український дозвіл західним компаніям інвестувати в корисні копалини України, він відповів:

“Я можу вам сказати, що тривають активні дискусії щодо різних елементів плану, який виклав президент Зеленський. Він мав цю розмову з президентом Байденом, і коли він представляв план кілька тижнів тому, і потім знову, під час їхньої телефонної розмови. Є певні елементи, які ми зараз виконуємо, з погляду надання [українцям] додаткових військових можливостей, що також є елементом плану”, - розповів посадовець.

В питанні запрошення України до НАТО, він сказав: “Серед союзників НАТО триває дискусія щодо запрошення. Наразі в цьому питанні немає консенсусу. Але, як відомо, на саміті НАТО буквально пару місяців тому, у липні, усі 32 союзники підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Отже, питання полягає в тактиці - як заохотити цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків”.

Представник Білого дому також повідомив, що США активно вивчають пункт плану Зеленського, що стосується інвестицій в ключові корисні копалини України.

“Що стосується деяких інших елементів плану, ви згадали дискусії про ключові корисні копалини. Я не знаю, як інші країни висловляться з цього приводу, але це питання, яким ми займаємося разом з іншими елементами плану. Деякі з цих елементів, очевидно, є довгостроковими речами, які Україна хотіла б бачити протягом багатьох, багатьох років, можливо, навіть десятиліть. Інші - більш короткострокові, особливо в питанні деяких військових можливостей, які вони хочуть забезпечити собі прямо зараз. Деякими з них ми вже, фактично, активно займаємося. Це буде постійна розмова”, - розповів він.

США хочуть перемоги України - Білий дім

Високопосадовець також наголосив, що США хочуть перемоги України, і досягнути цього бажають не наодинці, а разом із союзниками та партнерами.

“Президент Байден хоче, щоб Україна перемогла, і ми збираємося відповідним чином фінансувати ці зусилля. Саме тому президент закликав провести цю зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України, або так званий Саміт "Рамштайн", і ця зустріч відбудеться найближчим часом, щоб пробудити таку ж терміновість і залучити внески з боку деяких наших союзників і партнерів, щоб це підтримувати”, - сказав високопосадовець.

За словами посадовця, зустріч лідерів Контактної групи відбудеться у листопаді, її планування вже триває.

Представник адміністрації президента США був обізнаний з тим, що в Україні зараз складний період на полі бою.

“У Білому домі безсумнівно є відчуття терміновості. ... Я знаю, що ситуація на передовій, особливо на Донбасі, в Донецькій і Луганській області, часом складна. Зараз можливо один із таких моментів. Але ми нарощуємо потенціал саме для того, щоб допомогти Україні в цих зусиллях, а також навчаємо та оснащуємо їх нову бригаду, щоб вона могла утримувати ці рубежі та, сподіваюся, змінити деякі траєкторії на Донбасі, які ми спостерігаємо”.

16 жовтня Адміністрація президента Байдена оголосила про новий пакет допомоги Україні на 425 мільйонів доларів США, який, серед іншого, протитанкові ракети Javelin, засоби ППО, боєприпаси та інші засоби. Пізніше Пентагон надав перелік основних засобів, що увійшли до пакета допомоги.

Описуючи загалом візит Байдена в Німеччину, ймовірно його останній візит на посаді президента США, високопосадовець відзначив плідну співпрацю Вашингтона та Берліна за роки президентства Байдена.

“Президент Байден вважає, що він багато чого досяг, тісно співпрацюючи з канцлером Шольцом з низки питань, зокрема, в питанні відповіді на жорстоку агресивну війну Росії проти України. Але також і з низки інших питань, серед яких відносини з ЄС, які були перезавантажені за цієї адміністрації, критичні питання торгівлі та технологій, безпечних каналів поставок, складні питання, з якими ми зараз маємо справу на Близькому Сході, безпека в Індо-Тихоокеанському регіоні”.

Як раніше повідомили у Білому домі, Байден у Берліні перебуватиме менше ніж добу. Пресслужба президента Німеччини повідомила, що Байдена у Берліні нагородять Великим хрестом спеціального класу за "визнання його внеску як у німецько-американську дружбу, так і в трансатлантичний зв’язок, у формуванні якого він відіграв ключову роль на всіх посадах, які він обіймав протягом останніх п’яти десятиліть".

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG