Спеціальні потреби

Прем'єрка Бангладеш на тлі протестів покинула країну, натовп захопив її резиденцію


Антиурядові протестувальники штурмують резиденцію прем’єрки Бангладеш Шейх Хасіни, Дакка, 5 серпня 2024 року.
Антиурядові протестувальники штурмують резиденцію прем’єрки Бангладеш Шейх Хасіни, Дакка, 5 серпня 2024 року.

Прем’єрка Бангладеш Шейх Хасіна подала у відставку та залишила країну після кількох тижнів протестів проти системи квот на державні посади. Акції переросли у насильство та ширші заворушення проти 15-річного правління Хасіни. Тисячі демонстрантів штурмували її офіційну резиденцію та інші будівлі, пов'язані з її партією та родиною.

Відхід від влади прем'єрки загрожує ще більшою нестабільністю в країні на кордоні з Індією, яка переживає низку криз, від високого рівня безробіття та корупції до змін клімату. З міркувань безпеки головний аеропорт столиці призупинив роботу.

Після кадрів того, як лідерка покидає столицю у військовому гелікоптері зі своєю сестрою, головнокомандувач військових збройних сил країни генерал Вакер-уз-Заман спробував запевнити народ, що порядок буде відновлено. Він сказав, що зустрічався з опозиційними політиками та лідерами громадянського суспільства і шукатиме вказівок президента щодо формування тимчасового уряду.

Він пообіцяв, що військові розпочнуть розслідування смертоносного придушення студентських протестів, які викликали обурення проти уряду. Він додав, що наказав силовикам не стріляти по натовпу.

"Зберігайте віру в військових, ми розслідуємо всі вбивства і покараємо винних", — сказав він.

Але навіть після цього люди продовжили штурмувати офіційну резиденцію Хасіни та виносити з неї меблі та інші речі, включаючи сиру рибу з холодильників.

Натовп також розграбував дім предків родини Хасіни, який став музеєм, де був убитий її батько, а також будинок головного судді країни та дім, що належав прем'єрці. Також підпалили два головних офіси керівної партії.

В інших місцях акції протесту були мирними, і тисячі людей зібралися в понеділок увечері біля президентського палацу, де зустрілися командувач армії, опозиційні політики та президент країни.

Хасіна тим часом приземлилася в Індії на кордоні з Бангладеш, за словами військового чиновника, який говорив на умовах анонімності, оскільки він не був уповноважений оприлюднювати інформацію медіа. Не зрозуміло, куди вона рухатиметься далі.

Протести почалися мирно минулого місяця, коли розчаровані студенти вимагали скасувати систему квот на державні посади, яка, за їхніми словами, надавала перевагу тим, хто мав зв’язки з партією прем’єрки "Ліга Авамі", але потім демонстрації перетворилися на безпрецедентний виклик Хасіні та партії.

76-річна жінка, яка найдовше керувала урядом, була обрана на четвертий термін поспіль під час голосування в січні, яке бойкотували її головні опоненти. Тисячі опозиціонерів були ув’язнені напередодні виборів, і США та Велика Британія засудили результати як такі, що не заслуговують довіри.

Хасіна підтримувала зв'язки з такими країнами як Індія та Китай. Але під її керівництвом відносини зі Сполученими Штатами та іншими західними країнами загострилися, оскільки вони висловили стурбованість порушенням прав людини та свободи преси в переважно мусульманській країні з населенням 170 мільйонів людей.

Її політичні опоненти раніше звинувачували її у дедалі більшому автократизмі та називали причиною заворушень цю авторитарну тенденцію.

Протести тривали навіть після того, як минулого місяця Верховний суд постановив, що систему квот, яка передбачала до 30% державних посад для членів сімей ветеранів, які воювали у війні за незалежність Бангладеш проти Пакистану, необхідно різко скоротити. Уряд намагався придушити демонстрації силою, внаслідок чого з середини липня загинули майже 300 людей.

Щонайменше 95 людей, у тому числі щонайменше 14 поліцейських, загинули під час сутичок у столиці в неділю, повідомляє провідна щоденна газета країни бенгальською мовою Prothom Alo. Ще сотні отримали поранення.

За останні тижні було заарештовано щонайменше 11 тисяч людей. Заворушення також призвели до закриття шкіл та університетів по всій країні, влада запроваджувала комендантську годину після стрілянини.

Влада також відключила мобільний інтернет у неділю, намагаючись придушити заворушення, а широкосмуговий доступ до інтернету було ненадовго відключено в понеділок, але послуги були відновлені пізніше того ж дня.

На вихідних протестувальники закликали до "відмови від співпраці", закликаючи людей не платити податки чи комунальні рахунки та не з’являтися на роботі в неділю, робочий день у Бангладеш. Офіси, банки та заводи відкрилися, але пасажирам у Дацці та інших містах було важко дістатися до роботи, оскільки більшість громадського транспорту було зупинено через побоювання насильства.

Хасіна запропонувала поговорити зі студентськими лідерами в суботу, але координатор відмовився і вимагав її відставки.

Хасіна повторила свої обіцянки розслідувати смерті і покарати винних у насильстві. Вона сказала, що готова сісти за стіл переговорів, коли захочуть протестувальники. Раніше вона заявляла, що протестувальники, які брали участь у "диверсіях" і руйнуванні, більше не є студентами.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG