Спеціальні потреби

Путін робить ставку на виснаження України та підтримки Заходу - директор ЦРУ 


Очільники розвідувальних агенцій США на слуханнях у Палаті представників 9 березня 2023 року. Фото: REUTERS/Ken Cedeno
Очільники розвідувальних агенцій США на слуханнях у Палаті представників 9 березня 2023 року. Фото: REUTERS/Ken Cedeno

Російські війська нарощують військову присутність, тому що Путін використовує час, аби виснажити підтримку західних партнерів. Про це під час слухань у Конгресі США заявив директор ЦРУ Вільям Бернс.

“Я вважаю, що він [Путін] переконаний, що може зробити так, аби час грав на його користь, що він може перемолоти українців цією війною на виснаження і виснажити західну підтримку України”, - заявив очільник Центрального розвідувального управління США.

Як вважає Бернс, Путін вірить, що може перемогти, бо для нього Україна важливіша, ніж для Заходу.

І завдання для країн Заходу – вплинути на цю точку зору Путіна, вважає Вільям Бернс, який в минулому був послом США в Росії.

Попри низький бойовий дух та слабку підготовку російського війська, президент Росії “розраховує на довгострокову ціль”, зазначив очільник ЦРУ у Комітеті Палати представників США з питань розвідки.

Як повідомляв Голос Америки, директорка Національної розвідки Авріл Гейнс днем раніше на слуханнях у Сенаті заявила, що російська армія не готова до «великих територіальних здобутків», бо через санкції Заходу на постачання зброї та інші обмеження, її ресурсів вистачає тільки на «поточний рівень наступальних операцій».

За словами Гейнс, «Москва зазнала втрат, які вимагатимуть років відновлення», а отже, вона становитиме меншу звичайну військову загрозу”. Але ця слабкість може означати, що Росія вживатиме асиметричні методи й шукатиме партнерів для цього, зокрема покладатиметься на ядерний, кібернетичний, космічний потенціал і на Китай, зазначила Гейнс.

Щодо ядерних загроз, як вважають у розвідувальних агенціях США, на нинішньому етапі Путін намагається таким чином відлякати Захід, щоб той перестав допомагати Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG