Спеціальні потреби

Байден: Не припинимо зусиль, поки не повернемо додому Гершковича, засудженого у Росії до 16 років тюрми


Репортер Wall Street Journal Еван Гершкович під час судового засідання в Єкатеринбурзі, Росія, 19 липня 2024. REUTERS/Дмитро Часовітін
Репортер Wall Street Journal Еван Гершкович під час судового засідання в Єкатеринбурзі, Росія, 19 липня 2024. REUTERS/Дмитро Часовітін

Еван Гершкович не вчиняв злочинів й став "мішенню російського уряду, оскільки він журналіст і американець". Тож Вашингтон "рішуче наполягає" на звільненні журналіста і продовжить це робити.

Таку заяву зробив президент США Джо Байден після того, як російський суд визнав репортера винним у шпигунстві та позбавив його волі на 16 років. "Ми не припинимо наших зусиль, щоб повернути його додому", – заявив американський президент.

"Як я вже давно казав і як робить висновок ООН, немає жодних сумнівів у тому, що Росія неправомірно затримує Евана. Журналістика – це не злочин, – йдеться у заяві Байдена на сайті Білого дому. – Ми продовжуватимемо рішуче відстоювати свободу преси в Росії та в усьому світі та протистояти всім тим, хто намагається атакувати пресу чи націлюватися на журналістів".

Байден також підкреслив, що звільнення Гершковича, Пола Вілана та всіх американців, незаконно затриманих і утримуваних у заручниках за кордоном, є пріоритетом його адміністрації.

Російський суд звинуватив Гершковича в роботі на ЦРУ та "зборі секретної інформації" про "Уралвагонзавод" у Свердловській області, де виробляють російські танки. Репортер відкинув всі звинувачення.

Торік Вашингтон оголосив Гершковича "неправомірно затриманим", фактично визнавши його політичним заручником. Раніше США звинувачували Росію в арешті американських громадян за безпідставними звинуваченнями з метою використання їх у домовленостях про обмін полоненими для звільнення росіян, засуджених за кордоном.

Окрім Гершковича Росія також утримує колишнього морського піхотинця США Пола Вілана та журналістку Радіо свобода/Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву, яка є громадянкою США та Росії. Курмашева працювала редактором Татаро-башкирської редакції Радіо Свобода у Празі. Вона перебуває в ув’язненні вже дев'ять місяців.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG