Спеціальні потреби

Байден відвідав Німеччину з блискавично коротким візитом. Обговорив Близький Схід та Україну


Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер, президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон (ліворуч) в Берліні, Німеччина, 18 жовтня 2024 року.
Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер, президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон (ліворуч) в Берліні, Німеччина, 18 жовтня 2024 року.

Президент США Джо Байден здійснив блискавично короткий, заповнений урочистостями візит до Німеччини в п’ятницю. Він підтвердив відданість США трансатлантичній єдності і отримав найвищу цивільну нагороду Німеччини.

Байден також зустрівся в Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном і прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером. Серед питань, які лідери обговорили за закритими дверима – зокрема продовження підтримки України за мінлива ситуація на Близькому Сході.

Жорстокий конфлікт у Газі привернув до себе більше уваги на тлі повідомлень, що ізраїльські війська вбили лідера ХАМАСу, яку США внесли до списку терористів, і яка розпалила війну нападом на Ізраїль 7 жовтня минулого року.

Через кілька хвилин після приземлення в Німеччині ввечері в четвер, Байден прокоментував ліквідацію ізраїльськими військами лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара, назвавши це "хорошим днем для світу".

"Час рухатися далі, — сказав він. — Йдемо далі, йдемо до припинення вогню в Газі, щоб покращити ситуацію для всього світу. Настав час закінчити цю війну і повернути заручників додому".

Байден сказав, що відправить держсекретаря Ентоні Блінкена до Ізраїлю, щоб обговорити плани.

Для Німеччини цей одноденний візит, який включав коротку зустріч із 102-річною Маргот Фрідлендер, яка пережила Голокост, був наповнений сенсом та історією.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який нагородив Байдена найвищою національною нагородою – орденом "За заслуги" і на церемонії згадав візит Байдена на початку 1980-х років, коли молодий американський сенатор відвідав Бонн, тодішню столицю Німеччини.

Президент Джо Байден отримує Великий хрест Німеччини ордена "За заслуги" від президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в палаці Белв’ю в Берліні, Німеччина, 18 жовтня 2024 року.
Президент Джо Байден отримує Великий хрест Німеччини ордена "За заслуги" від президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в палаці Белв’ю в Берліні, Німеччина, 18 жовтня 2024 року.

Штайнмаєр пожартував у німецькому стилі, згадавши, що посадовець, який супроводжував 40-річного сенатора, робив численні нотатки і політик "живо цікавився" Німеччиною. Тоді, каже Штайнмаєр, він зробив висновок, що молодий сенатор має "значне політичне майбутнє".

"Яке надзвичайне применшення, — сказав Штайнмаєр перед тим, як прикріпити 8-кінцеву золоту зірку до лацкана костюма Байдена. — Сьогодні ви 46-й президент Сполучених Штатів, і під вашим керівництвом трансатлантичний альянс стає сильнішим, а наше партнерство тіснішим, ніж будь-коли".

Штайнмаєр продовжив: "Можливо, найціннішим служінням демократії, найбільш радісним і заспокійливим для людей є усвідомлення того, що навіть ця найвпливовіша людина у світі є, зрештою, принципово порядною людиною".

Голос Америки запитав радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана, чи входила до місії Байдена в Німеччині убезпечити зовнішню політику від можливого президентства Дональда Трампа.

"Те, що президент намагається зробити, це зробити нашу відданість Україні стійкою та інституціональною на довгострокову перспективу, – відповів Салліван. – І всі союзники погодились, що це відповідально".

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG