Спеціальні потреби

Байден на церемонії з 80-річчя висадки в Нормандії: "Українці воюють із винятковою сміливістю і ніколи не відступаються"


Президент Франції Еммануель Макрон іпрезидент США Джо Байден із першими леді Бріджитт Макрон і Джилл Байден під час відзначення 80-ї річниці висадки у Нормандії, 6 червня 2024. AP Photo/Evan Vucci
Президент Франції Еммануель Макрон іпрезидент США Джо Байден із першими леді Бріджитт Макрон і Джилл Байден під час відзначення 80-ї річниці висадки у Нормандії, 6 червня 2024. AP Photo/Evan Vucci

США, НАТО та союзники не відступляться від підтримки України, адже це означало б забути уроки Другої світової війни, коли вільний світ об'єднався у протистоянні диктаторам. Про це заявив президент США Джо Байден під час відзначення 80-річчя висадки союзників у Нормандії.

"Українці воюють із винятковою сміливістю, зазнають величезних втрат, але ніколи не відступаються, – сказав він у своїй промові. – США, НАТО і коаліція з понад 50 країн потужно стоять поряд з Україною. Ми не відступимось, бо якщо ми це зробимо, Україну підкорять, і там все не закінчиться, сусіди України будуть під загрозою, вся Європа буде під загрозою".

вклонитись диктаторам - це просто немислимо. Якби ми зробили це, це означало б, що ми забули, що сталось тут, на цих святих берегах

За словами Байдена, "автократи світу пильно стежать за тим, що станеться в Україні, щоб побачити, чи ми дозволимо цій незаконній агресії залишитись безкарною".

"Ми не можемо цього допустити - поступитись агресору (bully), вклонитись диктаторам - це просто немислимо. Якби ми зробили це, це означало б, що ми забули, що сталось тут, на цих святих берегах. Не помиляйтесь, ми не поклонимось, ми не забудемо", – додав Байден.

Він підкреслив, що висадка у союзників у Нормандії довела, що демократія сильніша за будь-яку армію у світі, що союзники досягли того, що не змогли б зробити самостійно, і що свобода не дістається легко, а нації платять за це велику ціну. "В пам’ять про тих, хто тут воював, тут загинув, тут буквально рятував світ – будьмо гідними їхньої жертви. Будьмо поколінням, про яке напише історія через 10, 20, 50, 80 років. Нехай буде сказано: коли настав момент, ми зустріли момент і вистояли", – підкреслив глава Білого дому.

Президент Франції Еммануель Макрон у своєму виступі закликав усіх присутніх пам'ятати історію та подвиг американців та інших представників сил союзників, які висадились для звільнення Франції та всієї Європи: "Франція ніколи не забуде". Він вручив 11 американським ветеранам Ордени Почесного легіону (Légion d’Honneur), найвищу нагороду Франції.

Союзники захищали свободу Європи тоді, українці захищають свободу Європи зараз

Міністр оборони США Ллойд Остін також вшанував пам'ять полеглих у Нормандії та подякував солдатам за їхній подвиг: "Ви допомогли перемогти те, що Черчилль назвав "жахливою тиранією". Ви заклали основу для більш справедливого, вільного та гідного світу. Разом із нашими союзниками ми побудували мир на війні".

На заходи, присвячені 6 червня 1944 року, серед інших вирушив і президент України Володимир Зеленський: "Цей захід і сьогоднішній день нагадує про сміливість і рішучість, проявлені заради свободи та демократії. Союзники захищали свободу Європи тоді, українці захищають свободу Європи зараз. Єдність перемогла тоді, справжня єдність здатна перемогти й зараз". Також у Telegram він повідомив, що проведе "важливі заходи та зустрічі для зміцнення нашої держави й посилення єдності всіх, хто поважає людські цінності та життя".

Висадка союзних сил США, Великої Британії, Канади та інших країн проти нацистської Німеччини розпочалась 6 червня 1944 року. Участь в операції з прориву німецьких позицій брали понад 150 тисяч солдатів. Втрати Рейху внаслідок висадки оцінюють у 4000-9000 людей, сили союзників втратили щонайменше 10 000 людей, з них понад 4000 загинули.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG