Спеціальні потреби

Байден назвав обстріл "Охматдиту" "жахливим нагадуванням про російську жорстокість"


Президент США Джо Байден заявив, що на зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським він "чітко вкаже, що наша підтримка України непорушна"
Президент США Джо Байден заявив, що на зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським він "чітко вкаже, що наша підтримка України непорушна"

Російський удар по Києву, Дніпру та Кривому Рогу в понеділок, через який постраждали десятки цивільних включаючи в найбільшій дитячій лікарні "Охматдит" викликав широкий осуд в міжнародній спільноті.

Президент США Джо Байден назвав російський удар 8 липня "жахливим нагадуванням про російську жорстокість".

Байден наголосив на тому, що допомога Україні є надзвичайно важливою. "Критично важливо, щоб світ продовжував підтримувати Україну в цей важливий момент і щоб ми не ігнорували російську агресію", - сказав американський президент.

9 липня в столиці США починає роботу саміт НАТО. Союзники по НАТО планують оголосити нові пакети допомоги Україні, щоб "зміцнити протиповітряну оборону України та допомогти їй захистити свої міста та цивільних від російських ударів", запевнив Байден.

До Вашингтона прибуває і президент України Володимир Зеленський, який зустрінеться з Байденом. Байден заявив, що на цій зустрічі він "чітко вкаже, що наша підтримка України непорушна". "Сполучені Штати - разом з народом України", - йдеться в заяві.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 8 липня засудив російські удари.

“В Україні Росія продовжує свою жорстоку війну, тільки сьогодні ми побачили жахливі ракетні обстріли українських міст, у яких гинуть невинні мирні жителі, включно з дітьми. Я засуджую ці огидні напади”, - сказав Столтенберг під час зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіном у Вашингтоні.

“На саміті ми ухвалимо рішення щодо подальшого посилення підтримки України. І Росія повинна розуміти, що вони не в змозі [нас] перечекати. Їм потрібно сісти й пристати на вирішення [війни], за якого Україна залишиться як суверенна, незалежна держава”, - додав генсек НАТО.

Офіс генерального секретаря ООН також видав заяву, у якій Антоніу Гутерреш засудив російські удари й висловив співчуття сім’ям жертв.

“Генеральний секретар рішуче засуджує сьогоднішні ракетні атаки Російської Федерації по житлових і цивільних об’єктах інфраструктури по всій Україні, включно з містами Київ, Кривий Ріг, Дніпро та Покровськ”, - йдеться у повідомленні генсека ООН.

“Особливо шокують випадки, коли ракети влучили в Національну дитячу спеціалізовану лікарню “Охматдит” у Києві, найбільший педіатричний заклад в Україні, та у ще один медичний заклад у Дніпровському районі столиці”, - зазначено в тексті.

У заяві також нагадали про те, що напади на цивільних осіб та інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом, й “будь-які такі напади є неприйнятними й мають бути негайно припинені”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG