Спеціальні потреби

Байден продовжує кампанію попри сумніви щодо віку


Президент США Джо Байден під час агітаційного заходу в середній школі Renaissance у Детройті, штат Мічиган, 12 липня 2024 року. (Фото AFP)
Президент США Джо Байден під час агітаційного заходу в середній школі Renaissance у Детройті, штат Мічиган, 12 липня 2024 року. (Фото AFP)

ДЕТРОЙТ — "Я обіцяю вам, — сказав президент США Джо Байден, стоячи перед невеликим натовпом прихильників, що скупчилися в закусочній Детройта. Серед відвідувачів – 4-річного хлопчика з ореолом білявого волосся, якого звати Бо, як і улюбленого покійного сина президента. – Зі мною все добре."

Маленький Бо дивився на 81-річного президента з колін своєї матері та тішився, слухаючи Байдена, який говорив про автомобільну індустрію в багатих західних передмістях Детройта.

Байден пожартував про свій вік – «Мені лише 41 рік», але тон п’ятничної кампанії в штаті Мічіган, був серйозним. Бо виборча битва відбувається у ньому лише через кілька тижнів після того, як катастрофічні результати в перших дебатах з ого конкурентом – Дональдом Трампом викликали занепокоєння щодо його придатності до переобрання.

«Я продовжую кампанію, і ми переможемо!» — сказав він під підбадьорливі вигуки присутніх уже через кілька годин у переповненому спортзалі середньої школи в центрі Детройта.

Байден також використав мітинг перед 2000 прихильників, щоб викласти низку передвиборчих обіцянок, серед них – закріпити право на аборт в законі, збільшити доступ виборців, заборонити штурмову зброю, скоротити витрати на житло тощо – усе, за його словами, «змусити багатих платити справедливу частку», яку він визначив як 25%, мінімальний податок на мільярдерів.

Він також кинув жартував про свого 78-річного опонента-республіканця: «Трамп не вилазить зі свого візка для гольфу».

Але також він попередив: «Нам час припинити ставитися до політики як до розваг і реаліті-шоу», — сказав він. «Ще чотири роки Дональда Трампа — це смертельно серйозно».

Прихильники реагують на висловлювання президента США Джо Байдена в школі Renaissance High School, 12 липня 2024 року, під час передвиборчої агітації в Детройті.
Прихильники реагують на висловлювання президента США Джо Байдена в школі Renaissance High School, 12 липня 2024 року, під час передвиборчої агітації в Детройті.


Ці рішучі слова стикаються з чимраз більшим занепокоєнням щодо його перспектив – не з боку його недоброзичливців, а з боку Демократичної партії. У п’ятницю, по дорозі до Мічигану, представники кампанії намагалися розвіяти сумніви.

«Він зосереджений на тому, щоб продемонструвати, що він — найкраща людина, яка може протистояти Дональду Трампу в листопаді», — сказав речник кампанії Байдена Майкл Тайлер, розмовляючи з журналістами на борту президентського літака Air Force 1.

У Вашингтоні союзники Байдена також не сидять, склавши руки.

«Джо Байден зосереджений на майбутньому цієї країни, — сказав представник Південної Кароліни Джеймс Клайберн у програмі NBC News Today Show. Клайберн є рішучим прихильником, якому приписують допомогу в підтримці темношкірих виборців у кампанії Байдена у 2020 році. – І я завжди кажу, що найкращим прогнозом майбутніх результатів є минула поведінка».

Але не всі демократи погоджуються. У четвер увечері Байден майже годину відповідав на запитання журналістів про все, від його здоров’я до майбутнього НАТО та його стратегії протидії Китаю, що стає чимдалі сміливішим. Але нова кампанія під назвою «Передай смолоскип» у п’ятницю опублікувала болючий огляд його діяльності, під час якого він випадково назвав свою віцепрезидентку, Камалу Гарріс «віцепрезидентом Трампом».

"Чудова робота, Джо!" – уїдливо написав Трамп написав у своїй соцмережі.

"Ми не можемо тамувати подих під час кожної передвиборчої промови та виступу, — сказав Аарон Регунберг із «Передай смолоскип». – Нам потрібен кандидат, здатний вести активну кампанію проти Дональда Трампа".

У четвер Байден також понервував своїх прихильників, назвавши президента України Володимира Зеленського ім’ям його ворога, представивши його на саміті НАТО як «президента Путіна». Він швидко виправив помилку, але на неї накинулися його політичні опоненти – і його союзники.

Ця помилка – сама по собі це не така важлива, – сказав Регунберг у заяві. – Але викликає занепокоєння те, що президент, схоже, не може пройти через жодну подію, не зробивши помилки, яка може дати ґрунт машині нападу Трампа».

Сенатор-демократ від штату Вашингтон Петті Мюррей погодилася, сказавши: «Нам потрібно побачити набагато сильнішого та енергійнішого кандидата на виборчій кампанії в найближчому майбутньому, щоб він переконав виборців, що він готовий виконувати цю роботу».

Дослідники кажуть, що головним ворогом Байдена тут є проста математика.

"Я не знаю, як він збирається подолати аспект «занадто старий», тому що всі ми маємо календарі і вміємо рахувати, — сказала Шеннон О'Брайен, доцент кафедри навчання Техаського університету в Остіні. – Однак те, що ти старий, не означає, що ти не життєво важливий. І те, що ти старий, не означає, що ти хворий. І я думаю, що йому потрібно показати, що він бадьорий і психічно здоровий досвідчений і що він розуміє проблеми".

У п’ятницю впевнений Байден, підбадьорений натовпом прихильників, деякі з яких почали співати національний гімн, чекаючи на його появу, – зосередився на тому, що він вважає по-справжньому слабка ланка на цих виборах.

«Я знаю, що я трохи старий. Сподіваюся, з віком приходить трохи мудрості. І ось що я знаю: я знаю, як говорити правду. Я відрізняю добро від зла. … І я знаю, що американці хочуть президента, не диктатора», – сказав Байден.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG