Спеціальні потреби

Президент Байден привітав українців з Днем Незалежності та нагадав про нову військову допомогу Україні і санкції для Росії


Президент Джо Байден виступає під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у східній кімнаті Білого дому у Вашингтоні, 21 грудня 2022 року. (AP Photo/Andrew Harnik)
Президент Джо Байден виступає під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у східній кімнаті Білого дому у Вашингтоні, 21 грудня 2022 року. (AP Photo/Andrew Harnik)

Україна залишиться вільною країною, заявив президент США Джо Байден у заяві з нагоди Дня Незалежності України.

"Завтра, коли народ України відзначатиме свій День Незалежності, нехай буде ясно: коли почалася безглузда війна Росії, Україна була вільною країною. Сьогодні це все ще вільна країна. І війна закінчиться тим, що Україна залишиться вільною, суверенною та незалежною державою", – мовиться у заяві Білого дому.

Президент Байден заявив, що розмовляв 23-го серпня з президентом України Володимиром Зеленським, "щоб підтвердити це повідомлення та висловити непохитну підтримку Америки народу України".

Він наголосив, що протягом двох з половиною років українці, які відстоюють цінності, спільні з американцями та цілим світом, відбивали жорстокий наступ Росії. За цей час вони повернули більш ніж половину території, захопленої російськими військами в перші дні війни та "залишилися непохитними перед обличчям жахливих військових злочинів і звірств Росії".

Байден заявив, що він пишається тим, що США сьогодні оголосили новий пакет військової допомоги Україні, що включає ракети ППО для захисту критичної інфраструктури України; обладнання для боротьби з безпілотниками та протитанкові ракети для захисту від нової тактики Росії на полі бою; а також боєприпаси для солдатів на передовій і мобільні реактивні системи, які їх захищають.

Президент США також нагадав, що Америка запровадила нові санкції проти майже 400 юридичних та фізичних осіб, які "сприяють незаконній війні Росії, як частину нашого незмінного зобов’язання притягнути Росію до відповідальності за її агресію".

За словами Байдена, ці дії "базуються на серії історичних кроків, які США разом з союзниками та партнерами здійснили протягом останніх кількох місяців, щоб підтримати Україну. Серед них він назвав передачу винищувачів F-16 та обіцянку постачання сотень перехоплювачів протиповітряної оборони протягом наступного року.

Президент США також нагадав про лідерство США у згуртуванні міжнародних зусиль на підтримку безпеки України.

"Минулого місяця я також зібрав 20 країн, які підписали з Україною двосторонні угоди про безпеку, щоб сформувати Український договір, який посилить здатність України захищати себе зараз і в майбутньому", – сказав Байден.

Він також нагадав, що США разом з країнами Групи семи (G7) вживають безпрецедентних заходів, щоб змусити Росію заплатити за збитки, завдані Україні, зокрема, про використання російських активів на допомогу Україні.

Байден запевнив, що у цій війні переможе "незалежний народ України, а Сполучені Штати, наші союзники та партнери продовжуватимуть підтримувати їх на кожному кроці".

Як повідомляв Голос Америки, у п’ятницю Сполучені Штати внесли 105 російських і китайських компаній до списку організацій, щодо яких діють обмеження на торгівлю. Уряд США звинувачує ці компанії у підтримці російського війська. Таким чином Вашингтон продовжує обмежувати ресурси для воєнної кампанії Москви в Україні.

США звинувачують ці компанії — 63 російські та 42 китайські, а також 18 з інших країн — зокрема, у поставках американської електроніки сторонам, пов’язаним з російськими військовими, а також у виробництві тисяч безпілотників Shahed-136 для Росії для використання в Україні.

У четвер адміністрація Байдена заявила, що направить Україні нову військову допомогу на суму близько 125 мільйонів доларів.

Офіційні особи США заявили, що останній пакет допомоги включає ракети протиповітряної оборони, боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS), Javelin та низку інших протитанкових ракет, систем і обладнання для боротьби з безпілотними літальними апаратами та засобів радіоелектронної боротьби та артилерійські боєприпаси калібру 155 мм і 105 мм, а також транспортні засоби та іншої техніки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG