Спеціальні потреби

Байден, Трамп звинувачують один одного в проблемах з імміграцією


Фото: перегляд президентських дебатів у США в притулку для мігрантів, 27 червня 2024 року, Тіхуана, Мексика.
Фото: перегляд президентських дебатів у США в притулку для мігрантів, 27 червня 2024 року, Тіхуана, Мексика.

Президент США Джо Байден і колишній президент Дональд Трамп під час перших президентських дебатів у четвер обмінялись звинуваченнями в провалах імміграційної політики.

Трамп звинуватив Байдена у тому, що велика кількість незаконних мігрантів, включаючи імовірних злочинців, перетинають кордон США з Мексикою. Байден акцентував увагу на тому, що кількість незаконних перетинів кордону скоротилась на 40% після того, як він видав відповідний указ.

Під час дебатів Джейк Таппер, один із ведучих від CNN, запитав кандидатів: "Чому виборці повинні довіряти вам вирішення цієї кризи?"

Байден сказав, що його адміністрація "наполегливо працює", щоб змінити ситуацію на кордоні.

"Ми наполегливо працюємо, щоб домогтись угоди обох партій, яка не тільки [б] змінила все це, – сказав він. – Завдяки мені тепер на 40% менше людей перетинають кордон нелегально".

Трамп у відповідь, звинуватив Байдена в тому, що той скасував Розділ 42, закону про охорону здоров’я, який Трамп використовував для швидкої висилки мігрантів до країни їхнього походження або прикордонних міст Мексики під час пандемії COVID-19.

"Він вирішив відкрити наш кордон, відкривши нашу країну для людей із в’язниць, людей із психіатричних закладів", – сказав Трамп, не надавши доказів.

Таппер уточнив у Трампа, чи виконає той свою обіцянку депортувати мільйони іммігрантів без документів, якщо виграє другий термін.

"Чи означає це, що ви депортуватимете кожного незадокументованого іммігранта в Америці, включно з тими, хто має роботу, включно з тими, хто одружений з громадянами, і включно з тими, хто живе тут десятиліттями? І якщо так, то як ви це зробите?" — запитав Таппер.

Трамп не відповів на запитання; натомість він говорив про тероризм та злочинність іммігрантів.

"Через безглузду, божевільну та дуже дурну політику [Байдена] люди приходять, і вони вбивають наших громадян на такому рівні, якого ми ніколи не бачили", – сказав Трамп.

Байден відповів: "Все, що він сказав, брехня".

Депортація мільйонів – нереальна – експертка

Елізабет Вакера, доцентка соціології та державної політики в Університеті Джорджа Вашингтона, яка досліджує вразливі групи населення в США, сказала Голосу Америки, що масова депортація нереальна.

"Він говорить про депортацію мільйонів і залучення до цього Національної гвардії за допомогою широкомасштабних облав і створення таборів для тих, хто чекає на депортацію. Маю чітко сказати: я не думаю, що Сполучені Штати мають можливості це зробити", – сказала вона.

Республіканці часто критикують Байдена за поблажливість щодо прикордонного контролю, і ріст кількість мігрантів.

У червні після того, як законопроєкт про кордон, який підтримали обидві партії, провалився в Конгресі, президент видав указ, спрямований на зменшення незаконних перетинів кордону.

Раніше цього року Трамп закликав республіканців у Конгресі відхилити двопартійну угоду про кордон, яка запроваджувала б суворий прикордонний контроль, позбавляючи демократів значної законодавчої перемоги перед виборами.

Після указу Байдена кількість несанкціонованих перетинів мігрантами південного кордону США скоротилась більш ніж на 40%.

За день до дебатів Алехандро Майоркас, міністр внутрішньої безпеки, відвідав прикордонне місто Тусон на півдні Аризони.

Прикордонники США заявили в середу, що щодня стикаються з менш ніж 2400 мігрантами, порівняно з 3800 на початку червня.

"Ми ввели суворіше покарання для тих, хто перетинає кордон без дозволу. Це змінило розрахунок для тих, хто збирається перетнути наш кордон. Тим не менш, це не може замінити дії Конгресу", — сказав Майоркас журналістам у середу.

Адміністрація Байдена пояснює скорочення кількості незаконних перетинів кордону як більш жорсткими заходами, так і розширенням легальних шляхів для мігрантів.

Зменшення кількості запитів на надання притулку

Крім того, кількість мігрантів, яким дозволили в’їхати в країну з повідомленням про необхідність з’явитися в імміграційному суді, впала на 80%, за даними імміграційних чиновників.

Незважаючи на те, що подати запит на притулок стало складніше, така можливість залишається, але лише за допомогою програми CBP One.

Група захисників мігрантів подала до суду на адміністрацію Байдена, щоб скасувати обмеження на надання притулку.

Укази президента

Указ Байдена про надання притулку спирається на те саме положення федерального закону, яке Трамп використовував під час свого президентства для введення так званої "заборони для мусульман" і для того, щоб спробувати заборонити подавати запити на отримання притулку.

"Ці дії не виправлять нашу імміграційну систему, але вони можуть значно допомогти нам краще управляти цим викликом", — сказав Байден у своєму виступі в Білому домі 4-го червня.

Після тимчасового обмеження запитів на надання притулку на кордоні США та Мексики Байден оголосив про захист іммігрантів без документів, які одружені з громадянами США.

Під час дебатів Трамп повторив свої заяви про іммігрантів, назвавши їх злочинцями.

Відповідно до дослідження Інституту Катона, опублікованого 26 червня, іммігранти без документів мали "на 26% менше шансів бути засудженими за вбивство, ніж американці, а легальні іммігранти мали на 61% менше шансів".

Під час дебатів Байден назвав заяви Трампа брехнею.

Трамп сказав, що ситуація на кордоні хаотична і неконтрольована, тоді як Байден зазначив, що за часів адміністрації Трампа дітей розлучали зі своїми родинами після перетину кордону.

Останніми роками спроби модернізувати імміграційне законодавство США не мали успіху. Остання реформа імміграційного законодавства США відбулася майже 40 років тому.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG