Спеціальні потреби

Байден, Трамп закликають до єдності після замаху на експрезидента


Фотоколаж: колишній президент США Дональд Трамп та президент США Джо Байден
Фотоколаж: колишній президент США Дональд Трамп та президент США Джо Байден

Президент США Джо Байден і колишній президент Дональд Трамп у понеділок провели публічні виступи, під час яких кожен визнав, що спроба вбивства Трампа на вихідних змінила їхні президентські кампанії.

Трамп ненадовго з’явився на сцені Національного з’їзду Республіканської партії в понеділок увечері з білою пов’язкою на правому вусі, куди влучила куля в суботу на мітингу в Пенсільванії.

У понеділок Байден наказав провести окреме незалежне розслідування стрілянини, на додаток до основного розслідування Федерального бюро розслідувань.

В понеділок Трамп вперше з'явився на публіці після замаху. Він вийшов на стадіон Мілуокі під бурхливі оплески та овації він мовчки стояв, поки грала розширена версія пісні, яку широко використовує виборча кампанія Трампа: "Боже, благослови США".

В коментарі для Washington Examiner Трамп сказав, що планував у своїй промові критикувати Байдена, але тепер зосередиться на об'єднанні країни, що стане "шансом об'єднати всю країну, навіть весь світ", додав він.

Байден в понеділок у виваженій манері поговорив з кореспондентом NBC Лестером Холтом, сказавши, що він все ще має глибокі розбіжності з Трампом, та не погоджується з "розлюченою" та "недоброзичливою" манерою, в якій Трамп та його прихильники висловлюють своє невдоволення.

У відповідь на запитання, чи вважає він, що стрілянина змінить траєкторію президентських перегонів, Байден відповів: "Я не знаю. Ви теж не знаєте".

Але події вихідних, схоже, поклали край ще одній політичній дилемі - чи має Байден зняти свою кандидатуру з перегонів, після невдалих національних дебатів.

"Я очікую, що Джо Байден витримав шторм, і це питання про те, чи варто йому зняти свою кандидатуру вже в основному відійшло на задній план, — каже Джим Кесслер, віцепрезидент аналітичного центру Third Way. — Але він повинен добре виступати".

У розлогому інтерв’ю, проведеному в Білому домі після того, як він скасував заплановану на понеділок поїздку до Остіна, Байден намагався наголосити на його відмінностях від свого суперника.

"Послухайте, не я сказав, що хочу бути диктатором у перший день, — сказав він. — Не я відмовляюсь прийняти результати виборів. Не я сказав, що не прийму результати цих виборів".

Обидва чоловіки закликали до єдності після замаху на Трампа.

Але аналітики кажуть, що ці слова можуть означати щось інше.

"Вони обидва закликають до єдності, — сказав Джон Гір, професор політології Університету Вандербільта. — Але я вважаю, що у них різне уявлення про цю концепцію. І, я думаю, це стане проблемою. І тому вони закликають до цього, але, насправді, це цілком можуть бути приховані інтереси партії".

Політичні розбіжності між американцями настільки великі, що правозахисні групи попереджають, що не лише кандидати повинні зменшити градус напруги, це мають зробити і виборці.

"Дбайте про те, що вас турбує, продовжуйте долучатись, — сказав Вілл Фуллер з компанії Common Ground USA, штат Пенсильванія, у зверненні до журналістів у понеділок. — Ми стикаємося зі значними викликами, які вимагають від нас виконання обіцянки можливостей для всіх американців. Але в цій роботі важливо розрізняти захист своїх переконань і боротьбу один проти одного".

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG