Спеціальні потреби

Байден і Зеленський обговорили підтримку США України


Президент Джо Байден та Президент Володимир Зеленський, архівне фото, Білий дім, 12 грудня 2023.
Президент Джо Байден та Президент Володимир Зеленський, архівне фото, Білий дім, 12 грудня 2023.

Президент Байден та президент Зеленський в суботу на полях Мюнхенської безпекової конференції провели телефону розмову.

"Президент Байден сьогодні зателефонував президенту Зеленському, щоб підкреслити зобов’язання Сполучених Штатів продовжувати підтримувати Україну перед другою річницею жорстокого вторгнення Росії", - йдеться в повідомленні Білого дому.

В Білому домі зазначили, що в суботу вранці українські військові були змушені вийти з Авдіївки після того, "як українські солдати були змушені нормувати боєприпаси через скорочення запасів внаслідок бездіяльності Конгресу, що призвело до перших помітних успіхів Росії за кілька місяців".

"Президент Байден наголосив на необхідності для Конгресу терміново ухвалити законопроєкт про додаткове фінансування національної безпеки для поповнення запасів українських сил. Президент Байден підтвердив сильну двопартійну підтримку в уряді США та серед американського народу суверенітету та територіальної цілісності України, а також накладання ціни на уряд Росії, щоб притягнути його до відповідальності за свої дії", - йдеться в повідомленні Білого дому.

Президент Зеленський також зустрівся з законодавцями Палати представників від обох партій. У своєму повідомленні в Телеграм-каналі Зеленський повідомив, що під час зустрічі "предметно обговорили ситуацію на полі бою, розвиток оборонних індустрій. Окремо розповів про прогрес України у виробництві дронів".

"Сподіваємось на ухвалення Палатою представників рішень, що забезпечать подальшу необхідну підтримку України з боку США. Ми маємо перемогти в цій війні. І ми повинні зробити це в єдності, захистивши наші спільні цінності", - написав Зеленський.

Як повідомляв раніше Голос Америки, 13 лютого Сенат, де більшість мають демократи, схвалив законопроєкт, що передбачає допомогу союзникам США, зокрема Україні, Ізраїлю та Тайваню обсягом 95,34$ млрд, з яких 60$ млрд передбачено для Києва. Після того документ має розглянути Палата представників.

Палата представників Конгресу США пішла на канікули, не винісши на голосування додаткове фінансування для підтримки України. Республіканці, які мають більшість голосів у Палаті представників, скасували голосування, заплановане на 16 лютого. А спікер Палати представників конгресмен-республіканець Майк Джонсон відхилив ідею ухвалення законопроєкту про допомогу Україні, стверджуючи, що там відсутні положення про суворіші заходи безпеки на кордоні із Мексикою.

Президент-демократ Джо Байден у мережі Х розкритикував республіканців, які виступили проти голосування: "Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута".

Законодавці повернуться до роботи після перерви 28 лютого.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Збори для України у британському графстві Норфолк. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG