Спеціальні потреби

Байден оголосив новий пакет допомоги Україні під час зустрічі із Зеленським


Президенти України Володимир Зеленський і США Джо Байден, Париж, 7 червня 2024. SAUL LOEB / AFP
Президенти України Володимир Зеленський і США Джо Байден, Париж, 7 червня 2024. SAUL LOEB / AFP

Президент США Джо Байден під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським оголосив про новий пакет допомоги у 225 мільйонів доларів.

"Те, як ви стояли, тримались у Харкові, і ви ще раз довели, що люди в Україні ніколи не дозволять себе захопити, і я вас запевняю, Сполучені Штати підтримають вас", - сказав Байден.

Він попросив вибачення "за тижні невідомості" через піврічне затримання фінансування допомоги Україні у Конгресі: "Деякі з наших дуже консервативних членів це затримували, але нарешті ми це зробили".

"Ви оплот - проти агресії, яка відбувається. Ми маємо обов’язок бути" з вами, додав Байден.

Зеленський подякував Байдену за фінансову, військову й гуманітарну підтримку: "Дуже важливо, щоб ви залишалися з нами, ця двопартійна підтримка Конгресу".

"Дуже важливо, щоб у цій єдності Сполучені Штати Америки, весь американський народ залишався з Україною, як це було під час Другої світової війни, як Сполучені Штати допомогли врятувати людські життя, врятувати Європу. Ми розраховуємо на вашу постійну підтримку, що ви стоятимете з нами пліч-о-пліч", - сказав він.

Український глава також подякував очільнику Білого дому за відправлення віцепрезидентки Камали Гарріс на мирний саміт у Швейцарії, де будуть представлені 100 країн. "Сподіваюсь, що це буде перший крок до миру", - сказав Зеленський.

Він додав, що має для Байдена зведення з фронту, які він озвучить американській стороні за зачиненими дверима: "Я хочу сьогодні говорити про посилення Харківщини. Ви вже сказали, що це дуже важливо, і ваші рішення мали дуже позитивний вплив". Зеленський додав, що також хоче поговорити про протиповітряну оборону України.

До американської делегації на зустрічі також увійшли держсекретар Ентоні Блінкен, глава Пентагону Ллойд Остін, радник президента із нацбезпеки Джейк Салліван, директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер та директор з української програми Ради нацбезпеки Девід Шимер.

Україну представляють також глава Офісу президента Андрій Єрмак та його заступник Ігор Жовква, міністерка економіки Юлія Свириденко, міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін і радник президента Роман Машовець.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG