Спеціальні потреби

Блінкен: Ізраїль прийняв перехідну пропозицію США щодо припинення вогню в Смузі Гази


Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє з журналістами в готелі David Kempinski в Тель-Авіві, Ізраїль, 19 серпня 2024 року.
Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє з журналістами в готелі David Kempinski в Тель-Авіві, Ізраїль, 19 серпня 2024 року.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у Тель-Авіві ввечері в понеділок, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу прийняв американську "перехідну пропозицію" щодо угоди про припинення вогню в Газі, і що тепер ХАМАС має погодитися.

Тим часом в Смузі Гази триває кампанія вакцинації проти поліомієліту в Смузі Гази. Кампанія, за очікуваннями, просуватиметься в серпні та вересні незалежно від результату переговорів про припинення вогню.

"Тепер ХАМАС зобов’язаний зробити те саме", а потім за допомогою посередників Єгипту, Катару та Сполучених Штатів "об’єднатися та завершити процес", сказав Блінкен журналістам, не уточнюючи, чи було врегульовано питання, які порушувала група бойовиків ХАМАСу.

Дев'ятий візит Блінкена на Близький Схід після початку війни в Газі в жовтні 2023 року відбувається, коли США, Єгипет і Катар намагаються домогтись укладання угоди про припинення вогню та звільнення заручників між Ізраїлем і ХАМАСом.

Минулого тижня під час переговорів про припинення вогню в Досі США висунули пропозицію про перехід. Цього тижня в Каїрі мають відновитися переговори.

"Ми ніколи не здаємось", — сказав Блінкен у відповідь на питання, чи може завершитись час для укладення угоди. Його зустріч з Нетаньягу тривала дві з половиною години.

Деякі аналітики налаштовані скептично.

"Я вважаю, що бажане видається за дійсне, і я вважаю, що це відбувається тому, що ставки зараз такі високі, тому що існує загроза вийде за межі регіону", – Міретт Мабрук, старша наукова співробітниця американського Інституту Близького Сходу сказала Голосу Америки в понеділок.

Ізраїльтяни протестують біля готелю, де зупинився державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Тель-Авіва, 19 серпня 2024 року.
Ізраїльтяни протестують біля готелю, де зупинився державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Тель-Авіва, 19 серпня 2024 року.

Речник ізраїльського уряду заявив журналістам у понеділок, що Нетаньягу "твердо дотримується принципу", що Армія оборони Ізраїлю зберігатиме фізичну присутність у Філадельфійському коридорі — кордоні між Смугою Газа та Єгиптом — щоб запобігти тому, що вони називають поповненням "смертоносної зброї" ХАМАСу.

Раніше ХАМАС звинуватив Нетаньягу в зриві зусиль посередників. Самі Абу Зухрі, член політичного бюро ХАМАСу, відкинув заяви про те, що ознаки прогресу після дводенних переговорів у Досі були "ілюзією".

Нагальність угоди зростає через побоювання ширшої регіональної ескалації, якщо Іран та його ліванський проксі Хезболла помститься Ізраїлю за вбивство високопоставленого агента Хезболли в Бейруті та політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханіє в Тегерані.

Ізраїль взяв на себе відповідальність за атаку в Бейруті, але не за атаку в Тегерані, хоча широко припускають, що це він виконав.

Цього тижня Блінкен відвідає Єгипет та Катар і зустрінеться з президентом Єгипту Абдель-Фаттахом ас-Сіссі, а також еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані.

Архівне фото: Палестинці, переміщені в результаті наступу Ізраїлю в Смузі Гази, йдуть повз стічні води, що стікають на вулиці Хан-Юніса, 4 липня 2024 року. Органи охорони здоров'я та агенції з надання допомоги намагаються запобігти спалаху поліомієліту в Смузі Гази.
Архівне фото: Палестинці, переміщені в результаті наступу Ізраїлю в Смузі Гази, йдуть повз стічні води, що стікають на вулиці Хан-Юніса, 4 липня 2024 року. Органи охорони здоров'я та агенції з надання допомоги намагаються запобігти спалаху поліомієліту в Смузі Гази.

Загроза поліомієліту

Кампанія вакцинації проти поліомієліту в Газі має розпочатися пізніше цього місяця на тлі зростаючої загрози повторної появи вірусу.

"Ми працювали над детальним планом, щоб переконатися, що ті, хто потребує щеплення проти нього, можуть зробити щеплення", — сказав Блінкен після зустрічі з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом у понеділок.

Ізраїльське військове агентство, відповідальне за цивільні справи Палестини, відоме під абревіатурою COGAT, заявило, що продовжуватиме сприяти в’їзду медичних бригад і завезенню вакцин проти вірусу поліомієліту.

COGAT повідомив, що з початку війни до Гази було відправлено 282 126 флаконів вакцини проти поліомієліту, яких достатньо для 2 821 260 доз. Найближчими тижнями буде доставлено ще 60 000 вакцин для щеплення понад 1 мільйона дітей.

Всесвітня організація охорони здоров’я та ЮНІСЕФ, агентство ООН у справах дітей, закликали до семиденної гуманітарної паузи в конфлікті, щоб дати можливість провести два раунди кампаній вакцинації, запланованих на кінець серпня та вересень у всьому секторі Газа.

ХАМАС заявив минулої п’ятниці, що підтримає семиденне перемир’я для проходження вакцинації. Це оголошення було зроблене окремо від американської пропозиції щодо постійного припинення вогню, якого вимагав ХАМАС.

Поліомієліт був ліквідований у Газі 25 років тому. Однак у липні 2024 року поліовірус був виявлений у зразках навколишнього середовища з Хан-Юніса та Дейр-ель-Балаха, розташованих на півдні та в центрі Гази. За даними ВООЗ, з того часу у Смузі Гази було зареєстровано трьох дітей із підозрілими симптомами поліомієліту.

"Завершення успішної кампанії вакцинації проти поліомієліту є досить складним завданням. Безпечне транспортування вакцин за низьких температур, наявність палива та комунікаційних мереж є важливими для успіху очолюваної ВООЗ/ЮНІСЕФ кампанії з вакцинації 650 000 дітей віком до 8 років", — сказав Захер Сахлул, президент гуманітарної групи MedGlobal Голосу Америки.

"Терміново потрібне припинення вогню або, принаймні, гуманітарна пауза, щоб дати цій кампанії вакцинації проти поліомієліту шанс на боротьбу", — сказав Сахлул. Він додав, що очікується, що клініки MedGlobal у Газі візьмуть участь у кампанії вакцинації проти поліомієліту.

Хлопець на велосипеді їде після вибуху бомби в Тель-Авіві, Ізраїль, 19 серпня 2024 року
Хлопець на велосипеді їде після вибуху бомби в Тель-Авіві, Ізраїль, 19 серпня 2024 року

Насильство триває

Невдовзі після того, як Блінкен прибув до Ізраїлю в неділю, біля синагоги в Тель-Авіві вибухнула бомба, убивши людину, і поранила перехожого, повідомила ізраїльська поліція. У понеділок поліція кваліфікувала вибух як теракт.

Також у понеділок Ізраїль продовжив просування на північ від Хан-Юніса та вночі посилив бомбардування передмість міста Газа, повідомила служба новин Reuters.

Міністерство охорони здоров'я Лівану повідомило, що внаслідок ізраїльського удару на півдні Лівану загинуло двоє людей, а офіційне Національне інформаційне агентство Лівану повідомило про обстріли та рейди Ізраїлю в кількох районах.

Хезболла оголосила, що здійснила "одночасну повітряну атаку" за допомогою "заряджених вибухівкою безпілотників" на дві ізраїльські військові позиції: казарми біля кордону та базу поблизу прибережного міста Акко.

В роботі над статтею взяли участь кореспонденти Голосу Америки Наташа Мозгова та Кім Льюїс. В статті використано інформацію Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG