Спеціальні потреби

Блінкен та Ламмі прибули в Київ. Обговорять, зокрема, зняття обмежень на удари вглиб Росії


Держсекретар США Ентоні Блінкен й міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі на залізничному вокзалі у Києві, 11 вересня 2024. Фото: Марк Шифельбайн через REUTERS
Держсекретар США Ентоні Блінкен й міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі на залізничному вокзалі у Києві, 11 вересня 2024. Фото: Марк Шифельбайн через REUTERS

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі прибули до Києва 11 вересня.

У столиці України вони проведуть низку зустрічей з найвищим керівництвом країни й, зокрема, обговорять питання пом’якшення обмежень на використання західної зброї для ураження цілей вглибині Росії, до чого неодноразово закликали українські посадовці та західні експерти.

Візит відбувається на тлі підтвердження американськими та європейськими посадовцями передачі Іраном балістичних ракет малої дальності Росії, які, за словами Блінкена, можуть бути використані для завдання ударів по Україні вже найближчими тижнями. США та деякі європейські країни оголосили нові санкції проти Ірану у відповідь.

Допоки Блінкен відмовлявся напряму сказати, чи дозволить Вашингтон використовувати зброю далекого радіусу дії для ударів глибоко в Росії, але на спільній пресконференції з Ламмі у Лондоні напередодні зазначив, що Сполучені Штати мають намір надати Україні "те, що їм потрібно, коли їм це потрібно, щоб бути найбільш ефективними у боротьбі з російською агресією".

Пізніше того ж дня в інтерв’ю Sky News Блінкен зазначив: "Ми ніколи не виключаємо, але коли ми приймаємо рішення, ми хочемо переконатися, що це зроблено таким чином, що зможе наблизити те, чого намагаються досягти українці".

Президент США Джо Байден у Вашингтоні напередодні, відповідаючи на запитання, чи дозволить він Україні використовувати американську зброю більшої дальності для ударів у глибині РФ, сказав: "Ми зараз це вирішуємо".

Попри рішучу підтримку України, Байден раніше чітко заявляв, що прагне уникнути прямого військового конфлікту між Сполученими Штатами й НАТО з одного боку та Росією з іншого, відтак запровадивши обмеження на використання західної зброї для ударів вглиб Росії.

Спікер нижньої палати російського парламенту В'ячеслав Володін заявив 11 вересня, що президент України Володимир Зеленський робить країни Заходу "безпосередніми учасниками військового конфлікту в Україні", коли він звертається до них з проханням надати далекобійну зброю та обговорює завдання ударів по території Росії.

Численні західні експерти та посадовці закликають зняти обмеження.

Так адмірал у відставці й колишній верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс днями знову висловився за зняття обмежень для України на завдання ударів західною зброєю глибоко на території Росії.

"Через пару тижнів президент Зеленський збирається приїхати сюди й викласти аргументи щодо того, щоб Україні було дозволено проводити глибші ударні місії в Росії. Я підтримую це, я вважаю, що росіяни повинні пожати те, що вони посіяли", - зазначив Ставрідіс.

З ним погодився екскомандувач армії США в Європі, генерал у відставці Бен Годжес: "Безумовно, Україна має право захищати себе. І тому удари по аеродромах, з яких здійснюються російські атаки, чи то ракети, чи то безпілотники, чи то літаки, що скидають керовані бомби, є законними цілями. І ми не повинні обмежувати Україну в ударах по цих цілях".

При цьому експосадовець ради з нацбезпеки США Александер Віндман, з яким спілкувалася Українська служба Голосу Америки, назвав ризик ескалації російської війни ілюзією: "Путін смертельно боїться конфронтації з НАТО, і тому робитиме все, щоб її уникнути".

При цьому держсекретар Блінкен напередодні візиту до Києва зазначив, що хотів би почути безпосередньо від президента Зеленського та інших українських посадовців щодо цілей Києва у війні та щодо того, що Вашингтон може зробити, щоб допомогти їх досягти.

"Я вважаю, що це критичний момент для України в розпал інтенсивного осіннього сезону бойових дій з Росією, яка продовжує посилювати свою агресію", — сказав Блінкен на спільній пресконференції з Ламмі у Лондоні 10 вересня.

Пізніше у вересні очікується візит Зеленського до Сполучених Штатів, де він має намір представити Байдену та двом кандидатам у президенти США – Дональду Трампу й Камалі Гарріс – свій план закінчення війни.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG