Спеціальні потреби

Блінкен про виступ Лаврова на зустрічі ASEAN: "Не почув нічого нового про російську агресію в Україні"


Державний секретар США Ентоні Блінкен виступає на пресконференції під час саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії у В’єнтьяні, Лаос, у п’ятницю, 11 жовтня 2024 року. (Tang Chhin Sothy/Pool Photo через AP)
Державний секретар США Ентоні Блінкен виступає на пресконференції під час саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії у В’єнтьяні, Лаос, у п’ятницю, 11 жовтня 2024 року. (Tang Chhin Sothy/Pool Photo через AP)

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що не помітив жодних змін у російській позиції щодо України після виступу міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Виступаючи на пресконференції в Лаосі, де проходить саміт Асоціації країн Південно-Східної Азії (ASEAN), Блінкен сказав, що він не мав прямої розмови з міністром Лавровим, який також був присутній на цьому зібранні азійських держав, і що у виступі російського міністра не почув нічого нового.

"Що стосується міністра Лаврова, то ні, ми не говорили прямо, але я був у залі, коли він виступав від імені Росії. Він був у кімнаті, коли я виступав від імені Сполучених Штатів. Тож я думаю, що можна з упевненістю сказати, що ми чули один одного. Я, на жаль, не почув нічого нового про російську агресію проти України", – сказав Блінкен журналістам у В'єнтьяні, його інтерв'ю оприлюднив Державний департамент США.

Держсекретар США додав, що країни, які зібралися на саміт, чітко давали зрозуміти, що російську агресію потрібно припинити.

"І її потрібно припинити не лише тому, що це агресія проти українського народу – це агресія проти принципів, які лежать в основі міжнародної системи, які так необхідні, щоб допомогти нам зберегти мир і стабільність, включаючи повагу до суверенітету, територіальної цілісності та незалежності", – наголосив Блінкен.

За його словами, хоча цей саміт відбувається далеко від України, "вражає, що стільки країн, які знаходяться на другому кінці світу – в Індо-Тихоокеанському регіоні, глибоко переживають за те, що відбувається в Україні".

Причина, за його словами, полягає в тому, що "вони знають, що якщо якійсь країні дозволено діяти безкарно і вчиняти агресію, це сигнал для потенційних агресорів скрізь, що зараз відкритий сезон". Від цього постраждають усі, переконаний Блінкен.

Виступаючи перед лідерами країн Південно-Східної Азії, держсекретар США сказав, що Вашингтон "стурбований" китайським експансіонізмом у Південнокитайському морі. Блінкен наголосив, що США підтверджують свої зобов’язання підтримувати свободу судноплавства на водних шляхах.

Блінкен засудив "дедалі небезпечніші та незаконні дії" Китаю на важливому для країн регіону морському торговому шляху.

Вашингтон вважає, що нещодавня серія протистоянь з членами блоку загрожує перерости у повномасштабний конфлікт.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG