Спеціальні потреби

Блінкен відвідує Близький Схід на тлі спроб зупинити бойові дії та збільшити гуманітарну допомогу в Газі


Палестинці йдуть повз руїни будинків, зруйнованих під час військового наступу Ізраїлю, на тлі конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, Газа, 20 березня 2024 року
Палестинці йдуть повз руїни будинків, зруйнованих під час військового наступу Ізраїлю, на тлі конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, Газа, 20 березня 2024 року

У середу Британія оголосила про нову партію продовольчої допомоги в Сектор Гази, а посадовці у США наполягали на збільшенні гуманітарної допомоги та новому припиненні вогню перед переговорами з ізраїльськими представниками у Вашингтоні наступного тижня.

Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомило, що 2000 тонн продовольства потрапили до Гази за допомогою Йорданії та розподілялися Всесвітньою продовольчою програмою.

"Надзвичайно важливо, щоб ми продовжували надавати допомогу у Газу, щоб покласти край стражданням, і тому це останнє доставлення допомоги від ВПП є таким життєво важливим", — заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон.

Цього тижня держсекретар США Ентоні Блінкен має намір провести переговори в Саудівській Аравії та Єгипті, зосередивши увагу на досягненні нового припинення бойових дій у Газі, звільненні заручників, утримуваних палестинськими бойовиками, активізації міжнародних зусиль із надання допомоги в Газу та розв'язанням питань щодо управління, безпеки та реконструкції в Газі після війни.

Поки тривають бойові дії, представники США неодноразово висловлювали занепокоєння щодо плану Ізраїлю здійснити наступ на Рафах, розташований уздовж кордону Гази та Єгипту, де переховується понад мільйон палестинців.

Це занепокоєння, яке повторюють в ООН, зосереджено на потенційній гуманітарній катастрофі, оскільки Рафах є головним пунктом в’їзду для тієї невеликої кількості допомоги, що надходить до Смуги Газа, і немає чіткого плану щодо того, де в разі ізраїльської військової операції зможуть убезпечитись палестинські мирні жителі.

Ізраїльський танк на позиції неподалік Сектора Гази, 19 березня 2024
Ізраїльський танк на позиції неподалік Сектора Гази, 19 березня 2024

Міністерство оборони США оголосило, що наступного тижня міністр оборони Ллойд Остін прийматиме міністра оборони Ізраїлю Йоава Галланта для переговорів у Пентагоні щодо планів з убезпечення цивільних у Рафаху. Інші теми на порядку денному включають зусилля щодо звільнення заручників і потребу в надсиланні більшої кількості гуманітарної допомоги в Газу.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив ізраїльським законодавцям у вівторок, що під час телефонної розмови з президентом США Джо Байденом він чітко дав зрозуміти, що Ізраїль "сповнений рішучості завершити ліквідацію цих батальйонів у Рафаху, і немає іншого способу зробити це, окрім як зайти на сухопутним шляхом".

Окремо високопосадовці Білого дому мають намір прийняти високопоставлених ізраїльських військових, розвідників і гуманітарних чиновників для зустрічей у Вашингтоні. Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що ці зустрічі, як очікується, відбудуться на початку наступного тижня.

Жан-П’єр також сказала, що Сполучені Штати постійно працюють над досягненням угоди щодо тимчасового припинення вогню та звільнення заручників, і що Ізраїль має зробити більше, щоб забезпечити "безперешкодний доступ" для надходження гуманітарної допомоги до північної та південної Гази.

Значна частина інфраструктури та будинків Гази була зруйнована, оскільки Ізраїль продовжував свою кампанію з ліквідації у Газі будь-яких осередків ХАМАС, визнаного у США терористичним угрупованням.

Блінкен назвав ситуацію "жахливою" з погляду гуманітарного стану в Газі, посилаючись на звіти ООН про те, що все населення потребує допомоги.

"За найбільш авторитетними показниками, 100% населення Гази переживає серйозний рівень гострої продовольчої небезпеки, — сказав Блінкен. — Це перший раз, коли так говорять про все населення".

White House Pressures Israel on Planned Invasion of Rafah
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Офіційні особи Катару "обережно оптимістично налаштовані" щодо того, що Ізраїль і ХАМАС зможуть досягти нового припинення вогню у війні в Газі та звільнити більше заручників, утримуваних бойовиками, заявив у вівторок речник міністерства закордонних справ Катару.

Маджед аль-Ансарі дав позитивну оцінку після переговорів у Досі, в яких брав участь глава ізраїльської розвідки Давид Барнеа. Але Ансарі сказав, що "зарано повідомляти про будь-які успіхи".

Розглядається нове шеститижневе перемир'я, лише друге за більш ніж п'ять місяців боїв після тижневого припинення вогню в листопаді. Крім того, нова пауза в конфлікті може призвести до звільнення близько 40 із решти приблизно 100 заручників, утримуваних ХАМАСом, в обмін на десятки палестинців, ув'язнених Ізраїлем, і дозвіл Ізраїлю доставляти більше продовольства та гуманітарної допомоги в Газу.

Один із представників ХАМАСу сказав, що запропонована угода передбачає виведення ізраїльських військ з "усіх міст і населених пунктів". Але деталі ще належить вирішити, і переговори можуть тривати дні або тижні, кажуть чиновники. Переговори вже тривали тижнями без результатів.

Війна почалася 7 жовтня з нападу угруповання ХАМАС, у результаті якого, за словами офіційних осіб, в Ізраїлі загинуло 1200 людей і було захоплено близько 250 заручників. У результаті контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло майже 32 000 палестинців, дві третини з яких жінки та діти, кажуть представники відомства з охорони здоров'я Гази. Ізраїльські військові стверджують, що вбили тисячі бойовиків ХАМАСу.

У статті використано матеріали Reuters, The Associated Press і Agence France-Presse

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG