Спеціальні потреби

Блінкен: до саміту НАТО очікуйте нових оголошень щодо ППО для України


Держсекретар США Ентоні Блінкен розмовляє з віцепрезиденткою Інституту Брукінгса Сюзанною Мелоні під час дискусії в Інституті Брукінгса у Вашингтоні, 1 липня 2024 р. (Фото: ROBERTO SCHMIDT / AFP)
Держсекретар США Ентоні Блінкен розмовляє з віцепрезиденткою Інституту Брукінгса Сюзанною Мелоні під час дискусії в Інституті Брукінгса у Вашингтоні, 1 липня 2024 р. (Фото: ROBERTO SCHMIDT / AFP)

Держсекретар США Ентоні Блінкен у розлогому інтерв’ю в Інституті Брукінгса 1 липня приділив суттєву увагу темі України й пояснив, як адміністрація президента Джо Байдена бачить майбутній успіх України.

Успіх України означатиме, що країна буде здатна “стояти на власних ногах” з військового, економічного та демократичного погляду, а також подальшу інтеграцію країни з Заходом.

У короткостроковій перспективі, підкреслив Блінкен, однією з найважливіших складових українського успіху є наявність належної протиповітряної оборони.

За словами держсекретаря, США працюють над її посиленням, й найближчим часом, ймовірно ще до саміту НАТО наступного тижня, слід очікувати нових оголошень з цього приводу.

“В економіці України є надзвичайний потенціал за належних інвестицій. Звісно, щоб розкрити як військовий, так і економічний потенціал, треба забезпечити протиповітряну оборону для захисту територій, у які зроблено інвестиції”, - зазначив держсекретар.

“Ми працюємо над цим. Я думаю, буде більше новин про це найближчими тижнями, напередодні саміту НАТО наступного тижня”, - додав він, не розголошуючи подальших подробиць.

Кінцевим підсумком таких спільних зусиль з посилення України має стати “успішна країна, і країна, яка є самостійною в цих трьох сферах, а відтак виступає найсильнішою відповіддю Володимиру Путіну”, вважає Блінкен.

Загалом держсекретар розглядає теперішню світову ситуацію як точку перелому й відновлення змагання між великими державами.

“Ми перебуваємо на етапі, коли ера після Холодної війни закінчилася. Й відбуваються конкурентні перегони, щоб визначити те, що буде далі. Ми бачимо це у повторній появі конкуренції великих держав. Ми бачимо це в багатьох глобальних викликах, які вийшли на перший план і є настільки взаємопов’язаними”, - сказав Блінкен.

За такої множинності й складності взаємно пов’язаних світових викликів, теперішня адміністрація бачить необхідність для США бути активно залученими у глобальні процеси аби через своє лідерство мати можливість формувати майбутнє світу, разом зі своїми союзниками та партнерами.

Союзи й партнерства відіграють ключову роль у цьому контексті. Блінкен наголосив на прагненні адміністрації президента Джо Байдена інвестувати у зміцнення стосунків між США і партнерами, серед яких перебуває й Україна.

“Основна ідея полягає в тому, що коли ви робите це, як це робили ми, то ви можете підходити до безлічі викликів з позиції сили, а не з позиції слабкості. Ми живемо в дуже небезпечному світі”, - зазначив держсекретар.

Такий підхід стає особливо важливим у взаємодії з Китаєм, який, за словами Блінкена, протягом наступних десятиліть прагне перетворитися на домінантну у міжнародній системі країну – у військовому, економічному та дипломатичному планах.

Активна позиція Китаю змусила гуртуватись США, Європу та країни-союзниці в Азії, каже голова американської дипломатії.

“І це ще одна велика річ, яку, на мою думку, ми побачили за останні три з половиною роки – набагато більше узгодження, набагато більше зближення між нами та партнерами в Європі, Азії та за їхніми межами, щодо того, як вирішити деякі з викликів, в тому числі деякі з викликів, які висуває Китай, і, звичайно, виклики, які створює Росія”, - підсумував Блінкен.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG