Спеціальні потреби

Британські активісти закликають захистити Україну від кредиторів - ЗМІ


Фото для ілюстрації: прапор України
Фото для ілюстрації: прапор України

Британська неурядова організація Debt Justice закликає новий уряд країни захистити Україну від можливих судових позовів кредиторів, якщо країні не вдасться досягнути угоди щодо реструктуризації боргу, повідомляє The Guardian. Українські облігації випущено за законами Британії, тому уряд може закріпити в законі, що кредитори не можуть подавати до суду на Україну поки триває війна, кажуть активісти.

Йдеться про держоблігації, якими володіють приватні кредитори на суму 20 мільярдів доларів. Після початку повномасштабної війни, Україна, за домовленістю з кредиторами, припинила виплати за цими облігаціями, однак мораторій спливає 1 серпня. Раніше цього місяця кредитори не пристали на пропозицію уряду України реструктуризувати цей борг.

Британські активісти вважають умови запропоновані урядом такими, що відповідають ринковим реаліям.

Гейді Чоу з Debt Justice назвала кредиторів України "безсоромними" і звинуватила їх у "намаганні вичавити кожну унцію доходу з України" в той час, коли "Україна бореться із вторгненням", наводить її слова The Guardian.

Міжнародний валютний фонд очікує, що Україна домовиться з кредиторами. Про це під час пресконференції минулого тижня заявив голова місії МВФ з України Гевін Грей.

Якщо домовленості не буде досягнуто, країні загрожує дефолт. Український уряд сподівається, що Україна уникне дефолту і збереже довіру інвесторів, яка є ключовою, щоб забезпечити кошти на повоєнне відновлення. Британське видання The Economist назвало дефолт "катастрофою для відновлення України".

Дослідник університету Глазго Патрік Ші в статті для The Conversation припускає, що результати перемовин щодо боргу "можуть змінити хід війни". Умови щодо боргу не лише вплинуть на здатність України спрямувати більше коштів на фінансування поточних потреб війни, але і на повоєнну відбудову, переконаний дослідник.

В публікації від 30 червня під назвою "Україна має місяць, щоб уникнути дефолту" The Economist все ж визнає, що оборонні потреби є найважливішими, адже будь-які перемовини з інвесторами мають сенс, якщо країна існуватиме.

А от дослідниця американського Інституту Петерсона та Київської школи економіки Еліна Рибакова вважає, що інвестори з розумінням сприймуть ситуацію, якщо домовленості про реструктуризацію не буде досягнуто до 1 серпня.

"Як ви знаєте, платежі зупинено до серпня цього року. Я особисто вважаю, що уряд може продовжувати перемовини і після цієї дати. Ситуація особлива і не думаю, що приватний сектор має до цього негативно поставитись", - сказала Рибакова під час обговорення в Інституті Петерсона 25 червня.

Рибакова вказує - через кілька років Україна, як очікується, Україна звернеться і до держав-союзниць, щоб провести ще одну реструктуризацію - боргу перед державами, які тепер надають Україні фінансування.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG