Спеціальні потреби

1,4 млрд євро від заморожених активів РФ буде переведено на допомогу Україні у серпні. Підсумки зустрічі міністрів закордонних справ ЄС


Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель спілкується з журналістами перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, понеділок, 22 липня 2024 р. (Фото: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель спілкується з журналістами перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, понеділок, 22 липня 2024 р. (Фото: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Перший транш доходів від знерухомлених російських активів обсягом 1,4 мільярда євро буде спрямовано на оборону Україні вже на початку серпня.

Про це заявив 22 липня голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі.

Гроші будуть використані на закупівлю пріоритетного військового обладнання та боєприпасів для українського війська, включно з засобами протиповітряної оборони. Частину грошей зокрема буде використано для закупівлі озброєнь, які виробляє українська оборонна індустрія.

Москва розкритикувала це рішення Євросоюзу, назвавши його “крадіжкою” й порушенням міжнародного права, та пообіцяла вдатися до судового переслідування причетних до рішення.

“Так чи інакше, відповідь буде. Такі злодійські дії не можуть залишатися без взаємності”, - заявив 23 липня журналістам прессекретар Кремля Дмитро Пєсков.

Посли країн ЄС погодилися використати відсотки від заморожених російських активів для допомоги Україні на зустрічі 8 травня цього року.

Загалом західні партнери України заморозили приблизно 300 мільярдів доларів російських активів. Україна може отримати допомоги на близько 3 мільярди євро на рік коштом відсотків від цих активів. ЄС очікує, що загальний прибуток від них становитиме 15-20 мільярдів євро до 2027 року.

Згідно з планом Євросоюзу, гроші надходитимуть до фонду ЄС з допомоги Україні, й надалі будуть використані для фінансування потреб оборони та реконструкції країни.

На додаток, на зустрічі 22 липня міністри закордонних справ ЄС погодилися продовжити економічні санкції проти Росії за війну в Україні на 6 місяців, до 31 січня 2025 року.

Також за результатами зустрічі Боррель заявив про перенесення зустрічі міністрів закордонних справ та міністрів оборони ЄС наприкінці серпня з Будапешта до Брюсселя.

Такий крок став відображенням загального невдоволення країн блоку позицією Угорщини щодо війни в Україні та її прихильним ставленням до Росії.

Як відомо, прем’Єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідав президента Росії Володимира Путіна та президента Китаю Сі Цзіньпіна для обговорення ситуації в Україні, не маючи на це мандату ЄС. Орбан також називав політику Євросоюзу щодо підтримки України “провоєнною”, тобто такою, що сприяє продовженню війни.

“Єдиний, хто виступає за війну, це Путін, який закликає до поділу та здачі України як передумов для будь-яких переговорів і будь-якого припинення вогню”, - зазначив Боррель у заяві за результатами зустрічі.

“Формула миру Зеленського – єдиний мирний план, який підтримує ЄС.

Росія – агресор і порушник Статуту ООН, а Україна – зазнала агресії.

ЄС не “за війну”: він за мир.

Є лише одна провоєнна сторона, і це Путін”, - написав Боррель на своїй сторінці в мережі Х.

“Так звана угорська “миротворча місія” вигідна лише Путіну та порушує щиру співпрацю між членами ЄС. 25 членів розкритикували це.

Звідси моє рішення скликати неформальні зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС у Брюсселі в серпні”, - додав він.

У статті використано матеріали агентства Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG