Спеціальні потреби

Шотландія може відділитися від Великобританії


Demonstrators flow out of Grant Park in Chicago during this weekend's NATO summit Sunday, May 20, 2012 in Chicago.
Demonstrators flow out of Grant Park in Chicago during this weekend's NATO summit Sunday, May 20, 2012 in Chicago.

Британія оприлюднила умови, згідно з якими Шотландія може вирішувати, чи хоче вона відділитися від Великобританії. Британський уряд полегшив юридичні умови, необхідні для проведення референдуму про незалежність Шотландії.

Прем’єр-міністр Шотландії Алекс Селмонд хоче провести вибори не раніше 2014 року, аби в країні набрав потужності рух за незалежність.

Але британський прем’єр-міністр Дейвид Камерон закликає шотландців не відкладати з референдумом, аби уникнути економічних витрат, що можуть виникнути в ході довгих дебатів. Погоджуючись на проведення референдуму, Камерон тим не менш сподівається, що шотландці не захочуть відділятися, подавши приклад Уельсу та Північній Ірландії.

Об’єднання Шотландії з Англією в одну країну, яку назвали Великобританією, відбулося більше ніж 300 років тому. Тоді за це проголосували парламенти обох країн. Голосування може бути проведено у 700-ту річницю битви при Бенокберні, де шотландські сили розбили англійців. Утім, прихильники незалежності Шотландії кажуть, що це співпадіння є чистою випадковістю.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

XS
SM
MD
LG