Спеціальні потреби

Велика Британія засуджує проведення російських фіктивних "виборів" на окупованих територіях України


Білборд, який повідомляє про місцеві вибори в Росії та в підконтрольних Росії регіонах України, завдяки яким Кремль планує консолідувати контроль над українськими областями. Москва, 6 вересня 2023 року. (AFP)
Білборд, який повідомляє про місцеві вибори в Росії та в підконтрольних Росії регіонах України, завдяки яким Кремль планує консолідувати контроль над українськими областями. Москва, 6 вересня 2023 року. (AFP)

Британське Міністерство закордонних справ засудило намагання Росії провести так звані вибори на окупованих територіях України.

«Російські фіктивні «вибори» на українських територіях Криму, Запоріжжя, Донецької, Луганської та Херсонської [областей] є явною спробою фальшиво легітимізувати незаконний контроль Росії над суверенною територією України», – мовиться у заяві британського міністерства, опублікованій у середу у Twitter.

У вівторок Міністерство оборони Великої Британії заявило, що голосування вже почалося в Запоріжжі та Маріуполі і що основний потік виборців вони очікують у п’ятницю та неділю – день виборів у Російській Федерації. Британська розвідка пише, що незважаючи на те, що у виборах бере участь понад 1000 кандидатів, за деякими повідомленнями, «бракує кваліфікованих, досвідчених і бажаючих кандидатів».

Також зведення розвідки пише про те, що відсутні «незалежні кандидати, які не є членами схвалених Кремлем партій», що, за словами британських аналітиків, «вказує на те, що ці вибори не будуть вільними чи чесними».

Міністерство наводить дані «опитування Кремля», згідно з яким, партія «Єдина Росія» може отримати 80% голосів, і таким чином Москва планує зміцнити контроль над чотирма окупованими регіонами.

Британська розвідка цитує Український центр національного спротиву, який стверджує, що «окупаційна влада значно завищила кількість виборців у виборчих списках».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG