Спеціальні потреби

Британія підготувала 200 українських пілотів, які далі навчатимуться на F-16


Українські пілоти під час навчання у Королівських повітряних силах Великої Британії. Фото: Х/Royal Air Force
Українські пілоти під час навчання у Королівських повітряних силах Великої Британії. Фото: Х/Royal Air Force

Королівські повітряні сили Великої Британії вже підготували 200 українських пілотів, які пізніше почнуть підготовку на F-16.

"Сьогодні я був присутній на випуску останніх пілотів за програмою підготовки RAF (Royal Air Force - ред.). Незабаром ці пілоти літатимуть на українських F-16. Британія буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – повідомив у вівторок у мережі Х заступник державного секретаря британського парламенту з питань Збройних Сил Люк Поллард.

Британія не оперує винищувачами американського виробництва F-16, тож здійснює початкову льотну підготовку молодих пілотів Повітряних сил ЗСУ.

"Наступним кроком є вдосконалена підготовка швидкісних реактивних літаків і перехід на F-16 разом із країнами-партнерами", - повідомляє RAF.

На випускній церемонії був присутній посол України у Великій Британії, колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Перемога на полі бою і як результат у війні добувається не лише щоденною працею наших солдатів, офіцерів і волонтерів, а й баченням наших майбутніх дій та підготовкою до них вже сьогодні. Прямо зараз ми отримуємо необхідну перевагу над нашим ворогом. Ми перебуваємо тут, на авіабазі Кранвелл, саме заради наших майбутніх перемог", – написав Залужний у Telegram.

Він додав: "Я щиро вдячний усьому персоналу за підготовку наших пілотів. Сподіваюся, що вони добре готувалися, а інструктори не були розчаровані. У будь-якому випадку, зовсім скоро ці хлопці підуть у бій, і ми всі будемо молитися, щоб вони повернулися з бойових завдань".

Раніше Голос Америки повідомляв, що інструктори RAF проводять для українських пілотів підготовку з основ загального пілотування, польотів за приладами, навігації на невеликій висоті та польотах на передових швидкісних реактивних літаках.

Також українські молоді льотчики проходять навчання з англійської мови, що допоможе у поглибленій підготовці на швидкісних реактивних літаках з подальшим переходом на F-16 у країнах-партнерах.

В інтерв'ю Голосу Америки у серпні Грег Багвелл, віцемаршал у відставці, який служив заступником командувача Королівських повітряних сил Великої Британії, розповів, що Британія виконує перші три етапи льотної підготовки: базову теоретичну підготовку і польоти на простому літаку, більш просунутий тип навчання польотів зокрема на низьких висотах, а також на реактивному тренажері, що вчить використовувати літак як систему зброї. А "четвертий етап (на базах у Європі та США) нарешті приведе їх до F-16".

Нещодавно американські видання писали, що США долучають до підготовки на винищувачах F-16 більше молодих українських кадетів, які не мають досвіду повітряних боїв, адже в України недостатньо досвідчених пілотів з потрібним рівнем знання англійської.

Рішення, ймовірно, може призвести до уповільнення процесу підготовки, однак старші досвідчені українські пілоти часто мають проблеми з підготовкою, зокрема мовною, й деякі навіть провалили програму.

При цьому деякі льотчики, які звикли оперувати радянськими винищувачами, за повідомленнями, мали проблеми з переходом на західні авіаційні стандарти планування, координації та здійснення польотів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG