Спеціальні потреби

Пріоритет Конгресу – уникнути "шатдауну", а допомога Україні, Ізраїлю потребує більших обговорень – спікер Джонсон


Більшість бюджетних питань, окрім тимчасової бюджетної резолюції, відкладаються на 19 січня і 2 лютого - спікер Палати представників США Майк Джонсон. Stefani Reynolds/AFP
Більшість бюджетних питань, окрім тимчасової бюджетної резолюції, відкладаються на 19 січня і 2 лютого - спікер Палати представників США Майк Джонсон. Stefani Reynolds/AFP

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон, відповідаючи на питання журналістів 14 листопада, наголосив, що головним завданням Конгресу є уникнути "шатдауну" - часткової зупинки роботу уряду.

Натомість інші питання, включаючи нову допомогу Україні та Ізраїлю, потребують подальшого обговорення, зокрема на окрему увагу заслуговує питання нагляду за допомогою Україні, вважає Джонсон.

Тимчасову бюджетну резолюцію законодавці мають намір ухвалити якнайскоріше, для уникнення шатдауну (термін дії попередньої такої резолюції спливає 17 листопада). Постанова, якщо її буде остаточно затверджено, забезпечить фінансування урядових програм до 19 січня та 2 лютого в залежності від програми.

Натомість інші бюджетні питання, каже спікер, вимагають більше уваги конгресменів та великої політичної дискусії.

Конгресмени не зможуть уважно опрацювати величезний масив бюджетних документів, тому візьмуться за них після свят. 

Новий спікер заявив, що напередодні Святвечора конгресмени не зможуть уважно опрацювати величезний масив бюджетних документів.

Однак конгресмен-республіканець Дон Бейкон в коментарі Голосу Америки припустив, що допомогу Україні можуть розглянути вже наступного місяця. "Ми загалом вже знаємо, що робити із законопроєктом по Україні, ми знаємо, скільки приблизно грошей ми хочемо виділити. Отже, мова йде більше про опрацювання деталей щодо убезпечення кордону. І як тільки ми узгодимо ці питання, я думаю, вже наступного місяця ми зможемо проголосувати", - заявив законодавець.

Тим часом лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що підтримує пропозицію спікера прийняти тимчасову бюджетну резолюцію, незважаючи на те, що вона не включатиме фінансування України.

Зараз питання полягає в тому, чи зможе Майк Джонсон зібрати достатньо голосів, щоб прийняти документ про тимчасове фінансування вчасно, – пише видання Hill.

Без затвердження нової допомоги Конгресом, США стає дедалі важче повністю фінансувати необхідну Україні допомогу для захисту території і просування на полі бою. Про це під час брифінгу в Білому домі у понеділок заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

На запитання журналістів, до якої дати кошти для допомоги Україні можуть вичерпатися, Салліван відповів, що "немає якогось точного дня. Але з кожним тижнем, що минає, стає дедалі важче повністю профінансувати те, що ми вважаємо необхідним, аби дати Україні інструменти для захисту території і просування вперед. Тому для нас – час збігає. Але я не можу вказати на день у календарі, бо ситуація лишається динамічною".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG