Спеціальні потреби

Під час візиту Зеленського Канада оголосила про новий пакет допомоги і підтримку щодо F-16


Президент України Володимир Зеленський під час виступу в Палаті громад в Оттаві, Канада, 22 вересня 2023 року. ((Photo by Sean Kilpatrick/POOL /AFP))
Президент України Володимир Зеленський під час виступу в Палаті громад в Оттаві, Канада, 22 вересня 2023 року. ((Photo by Sean Kilpatrick/POOL /AFP))

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Канади прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги на суму в понад 482 млн доларів США (650 млн канадських доларів). Про це Трюдо повідомив у пʼятницю, 22 вересня, під час виступу в парламенті Канади, який передував зверненню Зеленського до канадських законодавців, повідомляє AP.

Джастін Трюдо заявив, що новий пакет допомоги є "довгостроковим багаторічним зобов’язанням, яке надає передбачувану, стабільну підтримку Україні", і зазначив, що в цьому пакеті передбачена закупівля для України 50 бронемашин.

За даними канадського телеканалу CTV News, у межах нового пакету Канада закупить для України зокрема більше танків Leopard 2.

Також Джастін Трюдо заявив, що Канада скерує інструкторів для навчання українських пілотів і механіків для F-16, "щоб українці могли максимально використовувати надані винищувачі."

Загалом, як зауважив Трюдо, з початку повномасштабної війни Канада надала Україні військову, фінансову та гуманітарну допомогу на суму в майже 6,7 млрд доларів.

Вітаючи Володимира Зеленського в Канаді, Трюдо назвав його візит нагодою для Оттави ще раз показати підтримку Києву.

"Це ще одна можливість для нас сісти й поговорити про те, що нам потрібно продовжувати робити спільно, аби забезпечити підтримку верховенства права, впевнитися, що ми підтримуємо все, що робить Україна, а також пересвідчитися, що ми дуже, дуже рішуче виступаємо проти Росії та порушень цього миру та стабільності у світі, яку бачимо з боку Росії", - сказав Трюдо.

Під час особистої зустрічі з Джастіном Трюдо Володимир Зеленський своєю чергою наголосив на особливій ролі Канади в підтримці України: "Ви були з нами з перших днів повномасштабної війни - це і телефонні дзвінки, а також реальні кроки вашого уряду та всіх канадців."

"Я хочу подякувати за те, що в цей важкий період ви прийняли українців, допомагаєте нам на полі бою, фінансовою та гуманітарною підтримкою. Дякую, що ви з нами, що ви стоїте заради нашої перемоги", - додав Зеленський.

У рамках візиту до Канади президент України Володимир Зеленський вперше виступив перед Палатою громад канадського парламенту.

У промові до законодавців Зеленський зазначив, що підтримка Оттави дозволила врятувати тисячі життів, а відмова від російської нафти призведе до того, що енергетика більше не буде інструментом для війни, а стане просто енергетичним ресурсом. Ці слова викликали бурхливі оплески серед парламентарів Канади.

Це перший візит президента України до Канади після повномасштабного вторгнення Росії. До Оттави Володимир Зеленський прибув у пʼятницю, 22 вересня, після завершення робочого візиту до Вашингтона, де він зустрічався з представниками Конгресу, главою Пентагону, а також президентом США Джо Байденом у Білому домі.

Під час візиту Зеленського до Вашингтона Білий дім оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги на 325 млн доларів.

Дивіться також:

Результати візитів Зеленського до США та Канади. ЧАС-ТАЙМ
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG