Спеціальні потреби

Звіт ООН: по Росії зростає насильство, звільнені достроково в'язні повертаються з війни додому


Мобілізація в Росії, військовослужбовець РФ звертається до резервістів на пункті збору під час мобілізації військ на війну проти України, Волгоградська область. Фото: REUTERS
Мобілізація в Росії, військовослужбовець РФ звертається до резервістів на пункті збору під час мобілізації військ на війну проти України, Волгоградська область. Фото: REUTERS

Про зростання насильства в Росії заявила Спеціальна доповідачка ООН з прав людини в Росії Мар’яна Кацарова.

Під час презентації доповіді у Женеві про ситуацію з правами людини в РФ правозахисниця зазначила, що ситуація з правами людини в Росії “значно погіршилася” після повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Вона вказує на зростання насильства, систематичні репресії проти громадянського суспільства, домашнє насильство.

Кацарова пов’язує такий стан в країні, зокрема із поверненням додому колишніх в’язнів, який достроково звільнили і відправили на війну в Україні. Тепер вони в російських містах та селах, каже правозахисниця, продовжують скоювати злочини, включаючи зґвалтування та вбивства.

170 000 засуджених за насильницькі злочини були завербовані на війну проти України, розповіла правозахисниця: “Багато з тих, які повертаються — і це нова тенденція — скоюють нові насильницькі злочини, починаючи з жінок, дівчат, дітей, включаючи сексуальне насильство та вбивства”, — цитує Кацарову видання Associated Press.

Як мовиться у доповіді, в Росії з початком війни проти України скасована вимога до в’язниць повідомляти жертвам про дострокове звільнення злочинців, колишнім в’язням скасовують судимість і навіть поновлюють їм батьківські права.

Насильство, яке не розслідують

Доповідачка також звертає увагу на збільшення випадків домашнього насильства в Росії, часто через тих самих колишніх в’язнів.

“Це зростає. Насильство щодо жінок у Росії на дуже високому рівні, тисячі жінок гинуть щороку внаслідок домашнього насильства. … У Росії немає закону, який би чітко криміналізував домашнє насильство або насильство за статевою ознакою”, - розповіла Кацарова.

“Гендерне насильство, яке зазнало помітного ураження, зросло з лютого 2022 року”, - наголошується в документі.

Крім того, у доповіді Кацарова зазначила, що має “достовірні повідомлення” про катування, звинувачення у сексуальному насильстві, зґвалтування та погрози сексуального насильства з боку поліції щодо чоловіків та жінок. Ці злочини, каже Кацарова, не розслідуються.

Вона детально описує жорстокість поліції, широкомасштабні репресії проти незалежних ЗМІ та наполегливі спроби змусити замовкнути критиків Кремля за допомогою нових каральних законів.

Співати українські пісні - злочин

У доповіді перелічуються "злочини" за прихильність до України, серед яких - виконання українських пісень.

“Людей визнавали винними через демонстрацію антивоєнних чи проукраїнських ознак чи елементів одягу; за участь в антивоєнних акціях або через їхню “мовчазну підтримку”, як-от за публікацію фотографій чи коментарів, або за лайк антивоєнних постів у соцмережах; через поширення інформації про загибель мирних жителів, про руйнування цивільних об'єктів та про воєнні злочини, вчинені російською армією; за вираження в розмовах опозиції до війни; за те, що співали українських пісень”, - мовиться у звіті.

Вона також описує, як російська пропаганда “дегуманізує” українців і розпалює ненависть та насильство проти України.

“З лютого 2022 року російська влада транслювала пропаганду, виправдовуючи війну проти України як “вимушену відповідь на безпосередню загрозу з боку України”, і використовувала риторику для розпалювання ненависті та насильства проти українців. Це включає дегуманізацію українського народу та заперечення існування України як держави зі своєю національною групою чи культурою”, - мовиться у доповіді.

Звіт доповідачки ООН описує також, які закони Росія ухвалила за час війни проти України, щоб обмежити поширення інформації, придушити опозиційну думку чи спрямовані на переслідування тих хто отримує допомогу з-за кордону. Ці нові закони, пише авторка звіту, призвели до “свавільних масових арештів” та тривалих тюремних термінів.

Росія відмовила Кацаровій в’їхати в країну, то ж її звіт складений на основі розмов з політичними групами, активістами та юристами.

Офіційно Кремль наразі не коментував звіт доповідачки ООН щодо насильства.

Дивіться також:

Брифінг. Зеленський прибув до США: в чому полягає його "план перемоги"
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG