Спеціальні потреби

Червоний хрест засудив вбивство працівників в Україні, не назвавши відповідальних за скоєне. Світ реагує на інцидент


Колона з гуманітарною допомогою Міжнародного Комітету Червоного Хреста, яка потрапила під артилерійський обстріл 12 вересня 2024 року. Фото: National Police of Ukraine / AFP
Колона з гуманітарною допомогою Міжнародного Комітету Червоного Хреста, яка потрапила під артилерійський обстріл 12 вересня 2024 року. Фото: National Police of Ukraine / AFP

Міжнародний комітет Червоного Хреста засудив обстріл колони з гуманітарною допомогою, де загинули троє співробітників організації. Ще двоє співробітників МКЧХ отримали поранення.

“Я рішуче засуджую напади на персонал Червоного Хреста. Це немислимо, щоб обстріл стався саме на місці роздачі допомоги. Сьогодні наші серця розбиті, коли ми оплакуємо втрату наших колег і дбаємо про поранених. Ця трагедія викликала хвилю скорботи, яка надто знайома тим, хто втратив своїх близьких у збройному конфлікті”, – заявила президентка Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір’яна Сполярич.

За даними МКЧХ, гуманітарні працівники їхали роздавати місцевим у Донецькій області дров’яні та вугільні брикети у селі Віролюбівка, на північ від Донецька, щоб допомогти їм підготуватися до зими. Їхні транспортні засоби були розбиті, то ж допомогу, яку вони розвозили, так і не вдалося доставити до мешканців, які її потребували.

“МКЧХ наполегливо закликає поважати міжнародне гуманітарне право, в тому числі шляхом вживання всіх можливих запобіжних заходів, щоб гарантувати, що ті, хто бере участь у гуманітарній діяльності, не стають об’єктами бойових дій і не потрапляють у зону бойових дій”, - мовиться у заяві Червоного хреста.

У заяві Червоного хреста не згадується, хто міг обстріляти автомобіль чи кого саме закликають поважати роботу гуманітарних організацій.

Пізніше українська влада повідомила, що гуманітарну вантажівку обстріляли росіяни артилерійським вогнем.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель засудив російський напад на гуманітарний конвой у Донецькій області.

"Я рішуче засуджую російський обстріл вантажівки МКЧХ, що перевозила гуманітарну допомогу в Донецькій області, вбила 3 співробітників МКЧХ і поранила інших. За жодних обставин гуманітарні працівники не можуть бути мішенню. Росія буде притягнута до відповідальності за всі порушення міжнародного гуманітарного права".

А верховний комісар ООН з прав людини Фолкер Тюрк написав у мережі Х, що подібні інциденти "не повинні стати новою нормою. Повага та захист гуманітарних працівників є фундаментальною нормою міжнародного права".

До поваги, дотримання міжнародного гуманітарного права та захисту гуманітарних працівників мовиться у заяві МЗС Норвегії, яке також засудило вбивство працівників МКЧХ в Донецькій області.

"Жахлива новина про те, що в результаті обстрілу загинули троє гуманітарних працівників МКЧХ та інші поранені у Донецьку. Мої думки з родинами. Ми підтримуємо Україну перед обличчям варварського та імперського вторгнення Володимира Путіна", - написав у мережі Х міністр закордонних справ Британії Девід Ламмі.

Співчуття Україні та родинам загиблих також висловили МЗС Швеції, британський офіс Міжнародного Хреста, генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

Президент України Володимир Зеленський у мережі Телеграм назвав обстріл гуманітарної колони "воєнним злочином".

“Ще один російський злочин війни. Сьогодні окупант завдав удару по машинах гуманітарної місії Міжнародного комітету Червоного Хреста на Донеччині”, — написав він у Телеграм.

Уповноважений України з прав людини Дмитро Любінець закликав МКЧХ “публічно визнати порушення Росією норм Женевських конвенцій”.

"Чи невже в МКЧХ повністю стають байдужими навіть до смертей власних співробітників? Чи наскільки бояться говорити правду?" — написав омбудсмен перед тим, як Червоний хрест поширив заяву щодо інциденту.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну МКЧХ потрапив під шквал критики.

Зокрема критика стосувалась того, що організація не визнає, що за вбивства та каліцтва військовополонених в Оленівці несе відповідальність Російська Федерація.

Також президент МКЧХ Петер Маурер в 2022 році відвідував Москву, після чого у ЗМІ з’явилась інформація, що МКЧХ має намір відкрити своє представництво в російському місті Ростов. Тоді представники Червоного Хреста пояснювали, що офіс в Росії хочуть відкрити, щоб спілкуватися з українцями, які перебувають в Росії. Українські правозахисники повідомляли, що створення офісу сприятиме депортації українців до Росії.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG