Спеціальні потреби

Китай проводить військові навчання навколо Тайваню, спрямовані на "стримування сил сепаратистів"


Цей матеріал від командування Народно-визвольної армії Китаю, опублікований 14 жовтня 2024 року, показує карту місць військових навчань Joint Sword-2024B, які проводить Китай навколо Тайваню.
Цей матеріал від командування Народно-визвольної армії Китаю, опублікований 14 жовтня 2024 року, показує карту місць військових навчань Joint Sword-2024B, які проводить Китай навколо Тайваню.

Народно-визвольна армія Китаю розпочала новий раунд військових навчань у водах навколо Тайваню, на тлі того, як Пекін посилює військовий тиск на острів через чотири дні після того, як її лідер відхилив претензії китайського уряду щодо Тайваню.

Командування китайських військ повідомило, що проводить спільні військові навчання під назвою Joint Sword-2024B у водах навколо північного, південного та східного Тайваню, а також у північній частині Тайванської протоки.

Командування оприлюднило заяву, в якій говориться, що армія, військово-морський флот, авіація та ракетні сили проведуть патрулювання бойової готовності з моря та повітря та відпрацьовуватимуть блокування ключових портів та атаки на морські та наземні цілі.

Кадр з відео берегової охорони Тайваню, 14 жовтня 2024 року. Taiwan Coast Guard via AP
Кадр з відео берегової охорони Тайваню, 14 жовтня 2024 року. Taiwan Coast Guard via AP

Ці навчання "слугують суворим попередженням сепаратистським діям сил незалежності Тайваню. Це законна та необхідна операція для захисту державного суверенітету та національної єдності", – сказав Лі Сі, речник командування армії КНР.

У відповідь Міністерство національної оборони Тайваню виступило із заявою, в якій засудило провокаційні навчання та пообіцяло захищати демократію, свободу та суверенітет Тайваню.

"Різні види ірраціональних і провокаційних дій, вжитих Китаєм, є джерелом посилення напруги, що завдає шкоди миру і стабільності в Тайванській протоці", — йдеться в заяві Міністерства оборони Тайваню.

В неділю речник Державного департаменту Метью Міллер опублікував заяву, в якій мовиться: "Сполучені Штати серйозно стурбовані спільними військовими навчаннями Народно-визвольної армії в Тайванській протоці та навколо Тайваню. Відповідь КНР військовими провокаціями на звичайну щорічну промову є невиправданою та загрожує ескалацією".

"Ми продовжуємо стежити за діяльністю КНР і координувати дії з союзниками та партнерами щодо наших спільних проблем", - йдеться в заяві.

О 18 годині за місцевим часом командування армії Китаю оголосило про завершення військових навчань, заявивши, що НВАК "повністю випробувала можливості інтегрованих спільних операцій своїх військ" і пообіцяла "продовжувати зміцнювати боєготовність за допомогою напружених тренувань".

Кадр з відео берегової охорони Тайваню, 14 жовтня 2024 року. Taiwan Coast Guard via AP
Кадр з відео берегової охорони Тайваню, 14 жовтня 2024 року. Taiwan Coast Guard via AP

Деякі військові аналітики кажуть, що китайська армія прагне імітувати блокаду та атаки об'єднаних сил, а також посилити контроль над островами неподалік Тайваню за допомогою цих навчань.

"Китайські військові тренуються перекривати повітряний і морський рух Тайваню із зовнішнім світом і запобігати мобілізації військово-морських і повітряних сил Тайваню шляхом розгортання їхніх військово-морських і повітряних сил у визначених районах навколо острова", — розповів Голосу Америки Чі Чун, аналітик організації Association of Strategic Foresight у Тайвані.

На думку Чі, Пекін намагається поліпшити свої можливості для встановлення повної блокади навколо Тайваню, влаштовуючи військові навчання в районах безпосередньо біля ключових портів Тайваню.

Навчання відбулися через чотири дні після того, як президент Тайваню Лай Чін-те під час своєї промови з нагоди Національного дня 10 жовтня заявив, що Китайська Народна Республіка не має права представляти Тайвань.

Він повторив, що "Китайська Республіка (офіційна назва Тайваню - ред.) і Китайська Народна Республіка (офіційна назва Китаю - ред.) не підпорядковані одна одній", і пообіцяв протистояти "анексії або посяганню" на суверенітет Тайваню.

Китай розглядає Тайвань як частину своєї території і неодноразово обіцяв возз'єднатися з демократичним островом силою, якщо це буде необхідно. Під керівництвом Демократичної прогресивної партії (DDP) Тайваню Пекін посилив свою військову агресію проти Тайбею, зокрема посиливши кількість вторгнень китайської військової авіації та військово-морських кораблів, а також частоту військових навчань у стилі блокади навколо острова.

Китайські військові навчання також відбулися після неодноразових попереджень тайванської влади про те, що Пекін може використати промову Лая як привід для початку нового раунду військових навчань навколо Тайваню.

У неділю міністерство оборони Тайваню повідомило, що група ВМС Китаю на чолі з авіаносцем "Ляонін" пройшла через води поблизу каналу Баші, який з'єднує Південнокитайське море і Тихий океан і розділяє Тайвань і Філіппіни. Очікується, що група ВМС Китаю попрямує до західної частини Тихого океану.

Оскільки Китай перекинув свою авіаносну групу на східну частину Тайваню, деякі тайванські військові аналітики кажуть, що китайські військові спробують відпрацювати закриття території та протидію інтервенції.

Лінь Ін-юй, військовий експерт з Університету Тамкан у Тайвані, сказав Голосу Америки, що китайські військові можуть спробувати використати у навчаннях "Ляонін" у ролі американського авіаносця та змоделювати, як китайські військово-морські та повітряні сили можуть проводити операції з блокування зони та контрінтервенції із протидією авіаносцю США, який може спробувати втрутитися в разі можливого китайського вторгнення на Тайвань.

Це вже другі військові навчання в стилі блокади, які Китай проводив навколо Тайваню в 2024 році. Після інавгурації Лая в травні Китай провів схожі військові навчання, названі "суворим покаранням за сепаратистські дії "сил незалежності Тайваню" і "суворим застереженням" щодо провокацій з боку зовнішніх сил.

Інші аналітики кажуть, що уряд Китаю сподівається зменшити підтримку керівної Демократичної прогресивної партії серед народу Тайваню. Цю партію Пекін неодноразово характеризував як сепаратистську. Але ефект від його військового залякування, швидше за все, буде обмеженим, додали вони.

"Здебільшого ці військові навчання не призводять до зменшення підтримки DDP або зміни підтримки головної опозиційної партії Гоміньдан, яка виступає за більш дружні зв’язки з Китаєм", — сказав Голосу Америки Лев Нахман, політолог Національного університету Тайваню.

Окрім обмеженого впливу на внутрішню політику Тайваню, Нахман сказав, що новий раунд китайських військових навчань, ймовірно, посилить негативне сприйняття Китаю в інших країнах регіону: "Сприйняття Китаю в Південній Кореї та Японії вже погіршується, тож що більше Пекін вживатиме таких заходів, то менше це сприятиме його іміджу надійного регіонального лідера".

Попри застереження Держсекретаря США Ентоні Блінкена щодо провокацій минулого тижня під час саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії, Лінь з Університету Тамканг сказав, що час військових навчань показує, що Пекін аналізує, як Вашингтон відреагує на численні кризи, які можуть виникнути в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"Рішення Китаю провести військові навчання свідчить про те, що попередження Блінкена не зупинило їх, і оскільки Північна Корея також посилила свої військові загрози проти Південної Кореї на вихідних, Пекін, ймовірно, перевіряє здатність Вашингтона впоратися з численними кризами в Азії", – сказав він Голосу Америки.

Оскільки президент Тайваню Лай обрав менш рішучий тон під час своєї промови до Національного дня порівняно зі своєю промовою на інавгурації в травні, Нахман сказав, що уряд Тайваню повинен спробувати зосередити свою відповідь на останню китайську агресію: "Військові навчання Китаю точно занадто провокаційні, але, можливо,.. відповідь Китаю може бути набагато гіршою, ніж те, що ми бачимо зараз".

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG