Спеціальні потреби

Все більше кораблів йдуть через Чорноморський гуманітарний коридор


Фермер тримає пшеницю в зерносховищі на приватній фермі в Згурівці, Київська область, Україна, 10 серпня 2023 р. (Фото: AP/Єфрем Лукацький)
Фермер тримає пшеницю в зерносховищі на приватній фермі в Згурівці, Київська область, Україна, 10 серпня 2023 р. (Фото: AP/Єфрем Лукацький)

Кількість суден, які користуються Чорноморським гуманітарним коридором для транспортування агропродукції з України продовжує збільшуватися, повідомляє видання The Maritime Executive, і на 17 жовтня було здійснено понад 50 транзитів коридором. Усі три головні морські порти України наразі відкриті для суден.

За інформацією посолки США в Україні Бріджит Брінк, загалом 27 суден скористалися коридором станом на 18 жовтня.

“27 кораблів! Ще шість кораблів пройшли через Чорноморський гуманітарний коридор, їхня загальна кількість сягнула 27. Жорстока війна Росії не здатна зупинити українське зерно та цінні вантажі, які прямують до всього світу”, - зазначила Брінк на своїй сторінці в мережі Х.

Водночас як зазначає The Maritime Executive, усі судна дотримуються більш стриманого підходу щодо своїх подорожей в Україну. Судна передають сигнал своєї автоматичної системи ідентифікації під час подорожі, як того вимагають міжнародні норми, однак, не вказують порти України як пункти призначення чи відправлення.

Судна, які подорожують з портів України, прямують маршрутом вздовж західного узбережжя Чорного моря через румунські та болгарські води в напрямі Туреччини. Такі подорожі стали можливими завдяки підтримці міжнародних організацій, зокрема у сфері страхування морського руху.

Водночас коли коридор був запроваджений на початку серпня, його метою було названо виведення з українських портів суден, які застрягли там внаслідок війни. Однак, за даними The Maritime Executive, наразі лише 5 великих вантажних суден скористалися цією можливістю, а інші залишилися в Україні.

У самому серпні було здійснено лише два транзити суден, натомість останніми тижнями темп подорожей значно зріс. Як зауважує The Maritime Executive, українські посадовці очікують подальшого збільшення морського руху.

Своєю чергою, 16 жовтня румунські та болгарські ВМС розпочали тралення акваторії Чорного моря вздовж українського гуманітарного коридору біля берегів Болгарії з метою виявлення та знешкодження морських мін, пише в соцмедіа керівник моніторингової групи Інституту стратегічних чорноморських досліджень Андрій Клименко.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG