Спеціальні потреби

Україні дозволять стріляти на більшу відстань, ​​якщо РФ спробує розширити фронт – представник Держдепу на слуханнях в Конгресі


Туристи біля будівлі Капітолія США. В американській столиці гаряче не лише на вулиці, але і на дебатах по Україні в середині головного законодавчого органу США.
Туристи біля будівлі Капітолія США. В американській столиці гаряче не лише на вулиці, але і на дебатах по Україні в середині головного законодавчого органу США.
"Хоча деякі обмеження на українські контратаки вже було знято, цього очевидно недостатньо"
Джо Вілсон, конгресмен-республіканець

Зняти усі обмеження із ЗСУ, на використання далекобійних американських ракет ATACMS по російських військових об'єктах на території РФ, у черговий раз закликали в Конгресі США. Про це законодавці заявили під час слухань в Комітеті Палати представників з міжнародних відносин.

"Військовий злочинець (президент Росії Володимир) Путін і його сили розрахували точну дистанцію для ударів по Україні з Російської території – таким чином, щоб Україна не могла завдати ударів у відповідь. Хоча деякі обмеження на українські контратаки вже було знято, цього очевидно недостатньо", – заявив конгресмен-республіканець Джо Вілсон.

Він додав: "Україна має виграти цю війну, вони вмотивовані боротьбою за існування, але перемога можлива лише якщо ми їм це дозволимо".

Конгресмен-республіканець Джо Вілсон виступає під час слухань в одному з комітетів.
Конгресмен-республіканець Джо Вілсон виступає під час слухань в одному з комітетів.

Засідання було присвячене Аналізу бюджетного запиту Адміністрації Байдена на 2025-й фінансовий рік для державних операцій в Європі. Перед законодавцями Конгресу доповідали представники Держдепартаменту та Агенції США з міжнародного розвитку, USAID.

Законодавці, які підтримують зняття усіх заборон із ЗСУ наголошують, що ця вимога є двопартійною, її підтримують як республіканці, так і демократи.

"Я ціную, що співголова комітету, демократ Грегорі Мікс виступає за завдання ударів у відповідь", – заявив республіканець Джо Вілсон під час слухань.

За його словами, погрози Путіна щодо ескалації "знову і знову виявляються порожніми".

"Чи планує адміністрація дозволити Україні завдавати удари по всіх законних військових цілях в середині Росії? І я хочу наголосити, що ми маємо двопартійну підтримку в цьому питанні", – запевнив він.

Лідер меншості в Комітеті з міжнародних відносин Палати представників, конгресмен-демократ Грегорі Мікс під час слухань в Конгресі.
Лідер меншості в Комітеті з міжнародних відносин Палати представників, конгресмен-демократ Грегорі Мікс під час слухань в Конгресі.

Раніше лідер меншості в комітеті з Міжнародних відносин Палати Представників, конгресмен-демократ Грегорі Мікс, заявив у ексклюзивному коментарі для Голосу Америки, що також підтримує зняття обмежень із ЗСУ та назвав це потребами оборони.

"Мені здається, що це має сенс, якщо ви дійсно бачите, що Росія веде обстріли з певного району поблизу кордону, то Україна повинна мати можливість стріляти туди. Якщо це – будь-яка інша точка, то Україна повинна мати змогу дістатися і до неї. Бо з їхньої сторони це не напад, це – захист. Ви стріляєте, щоб захиститися від наступу, який росіяни намагатимуться обрушити на Україну", – сказав Мікс.

Виступаючи під час слухань у комітеті, інший конгресмен-республіканець Томас Кін, заявив, що зміна політики, щодо дозволу Україні вражати цілі на російській території, відбулась лише після того, як російські війська відкрили новий фронт поблизу Харкова.

І навіть тоді, за словами республіканця, "адміністрація вдалася до напівзаходів".

Конгресмен-республіканець Томас Кін, під час слухань в комітеті Палати представників із закордонних справ.
Конгресмен-республіканець Томас Кін, під час слухань в комітеті Палати представників із закордонних справ.
"Якщо РФ спробує розширити нинішній фронт, то Україні дозволять вести вогонь на більшу відстань"
Джеймс О'Браєн, помічник Держсекретаря з питань Європи

"Політику було переглянуто, але загалом, Конгрес досі не розуміє, якою саме є ця політика. Останні звіти вказують на те, що адміністрація обмежує використання американської зброї на території Росії в межах 100 кілометрів від кордону України. Що значно менше повного радіуса дії атакамсів, який становить понад 300-та кілометрів. Скільки російських авіабаз знаходяться в зоні дії атакамсів, які адміністрація не дає вразити Україні?" – запитав представника Держдепартаменту, республіканець Томас Кін.

Відповідаючи на це питання, помічник Держсекретаря з питань Європи Джеймс О'Браєн сказав: "Якщо Росія спробує розширити нинішній фронт, то Україні дозволять вести вогонь на більшу відстань".

Але нині, за словами О’Браяна, РФ втрачає здатність наступати через знищення Україною російських потужностей поблизу кордонів.

"Ми спостерігаємо різкі зміни в здатності Росії підтримувати свою кампанію проти України через втрату об’єктів в зоні, де дозволено вести вогонь", – відповів О'Браєн під час слухань.

Він додав, що пріоритетом США було надати зброю та зосередити її "в областях найгострішої необхідності".

"Спершу, це була територія, де Росія проводила наступ під Харковом. І тепер, як сказав минулого тижня Джейк Салліван (радник президента США з нацбезпеки, – ред.), якщо Росія спробує розширити цей фронт, Україні буде дозволено досягати цілей на більшій відстані", – відповів О'Браєн під час слухань.

Представники адміністрації Байдна заявили, що основна стратегія допомоги Києву на 2025-й рік полягає у тому, щоб Україна перемогла у цій війні. Для досягнення цієї мети потрібно сконцентруватись на двох пунктах: постачання на полі бою та відновлення української економіки, щоб остання не залежала від країн-партнерів.

За словами посадовців, головним джерелом фінансуванням для Києва у наступному році мають стати $50 мільярдів доларів, які країни Групи семи (G7) погодились дати у позику, за умовою погашення відсотками від арештованих активів РФ.

Раніше, очільник комітету із розвідки Палати Представників конгресмен-республіканець Майк Тернер закликав міністра оборони США Ллойда Остіна зняти усі обмеження для України на використання ракет ATACMS та іншої далекобійної американської зброї.

Дивіться також: Слухання у Конгресі: якою адміністрація Байдена бачить стратегію підтримки України у 2025 році?

Відео - найголовніше

Вибори у Великій Британії. Чи переможе опозиція? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG