Спеціальні потреби

Мутації коронавірусу не роблять його більш заразним – попередні результати дослідження (оновлено)


Мутації вірусу SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19, не збільшують потужність його передачі від людини до людини. До такого висновку прийшли дослідники Лондонського Університету-Коледжу, проаналізувавши геном понад 15 тисяч зразків вірусу із 75 країн.

Вони встановили, що мутації, які акумулюються в РНК вірусу, зменшують або не впливають на його поширення.

Жодна з цих мутацій не йде на користь вірусу.
Франсуа Бало, професор Лондонського Університету-Коледжу

Вчені ідентифікували майже 7 тисяч мутацій у зразках вірусу, які вони вивчали. З них 273 ставалися кілька разів у різних зразках – саме вони важливі для дослідження, бо свідчать, що вони мають якусь вагу для вірусу в його еволюції пристосування до нового носія – людей. Із цієї кількості 31 мутація ставалася понад 10 разів.

«Ми застосували нову технологію, аби визначити, чи віруси із новою мутацією більше передаються, і встановили, що жодна з цих мутацій не йде на користь вірусу», - говорить професор Франсуа Бало, один із авторів дослідження, в інтерв’ю Medical News Today.

Подальший аналіз встановив, що більшість ідентифікованих мутацій сталися в наслідок взаємодії із імунною системою зараженої людини, що не свідчить, що вірус адаптується до людей в цілому. Дослідження було опубліковано на сервері BioRxiv та наразі не пройшло рецензування та експертну оцінку.

Біохомік Олена Данилюк звертає увагу, що особлива увага британських дослідників приділялась мутації в ділянці шпильки вірусу (мутація D614G ), яку також досліджували вчені лабораторії Ендрю Ворда Інституту Скріпса (Scripps Institute) і прийшли до дещо відмінних висновків.

«У вірусному варіанті, найбільш поширеному в Нью-Йорку та Італії, певна мутація D614G допомагає вірусу інфікувати клітини ефективніше. Вчені стверджують, що при перевірці бази даних GenBank у лютому, цієї мутації D614G не спостерігалось. У зразках з березня її можна було виявити в 1 з 4 зразків. У травні ця мутація спостерігалась у 70 відсотках зразків», - говорить Данилюк, яка раніше працювала в проектах з розробки біомедичних сенсорів США, а нині працює у відділі Патентування і комерціалізації технологій у Вейнському університеті у м. Детройт, Мічиган.

«Вірус під тиском природнього відбору залишився у формі, яка є більш стабільною для його виживання», - говорить вона і зауважує, що усі ці дані є попередніми, бо для того, щоб точно довести збільшення чи зменшення потужності інфікування вірусу у наслідок цієї мутації потрібно більше даних і детальні дослідження в контрольованих лабораторних умовах.

Обидва дослідження не розглядали, чи впливають мутації вірусу на вираженість симптомів COVID-19 та смертність.

Дивіться також: Будинок на колесах – альтернативний спосіб відпочинку в умовах соціального дистанціювання? Відео

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG