Спеціальні потреби

ЦРУ запобігло теракту на концерті Тейлор Свіфт в Австрії


Тейлор Свіфт на стадіоні Wembley, у Лондані, у рамках свого туру Eras Tour 21 червня 2024 року. Фото: Scott A Garfitt/Invision/AP
Тейлор Свіфт на стадіоні Wembley, у Лондані, у рамках свого туру Eras Tour 21 червня 2024 року. Фото: Scott A Garfitt/Invision/AP

Центральне розвідувальне управління США допомогло запобігти теракту у Відні на концерті американської співачки Тейлор Свіфт на початку серпня. Для цього австрійській владі передали розвідувальні дані, пише газета The New York Times з посиланням на заступника директора ЦРУ Девіда Коена.

За словами Коена, агентство передало Австрії дані про чотирьох осіб, підозрюваних у зв’язках із угрупованням "Ісламська держава", які планували атаки. Вони були заарештовані. У підозрюваних виявили матеріали для виготовлення бомб та докази їхнього доступу до концертного майданчика, де мали відбутися концерти.

Австрійська влада повідомила, що принаймні один із заарештованих, 19-річний громадянин Австрії, присягнув "Ісламській державі".

Тейлор Свіфт мала виступати у Відні тричі поспіль з 8 серпня, на концерти було продано близько 200 тисяч квитків, ще близько 100 тисяч глядачів мали дивитися трансляції за межами стадіону. У соціальних мережах співачка подякувала владі країн за збереження життів людей: "Завдяки вам ми сумуємо про скасування концертів, а не про смерті".

Концерти Свіфт приваблюють сотні тисяч глядачів. Eras Tour – це не лише важлива подія для шанувальників Свіфт, а й економічно прибутковий захід для міст, де відбуваються концерти.

Президент Чилі Габріель Борич звернувся до співачки з проханням виступити у його країні. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо запропонував Тейлор Свіфт організувати турне Канадою.

Як повідомляв Голос Америки у квітні цього року, розвідка США попередила Росію про можливий теракт у концертному залі "Крокус Сіті Хол", попередження передали за більш ніж два тижні до теракту. Як писала The Washington Post, американські посадовці вказували саме на це місце як можливу мету для атаки.

Втім росіяни не вжили належних заходів безпеки, а президент Росії Владімір Путін публічно висміював попередження про тероризм, назвавши їх "шантажем" і спробами "залякати та дестабілізувати наше суспільство".

Внаслідок теракту, що трапився в березні, загинули 145 людей, понад 550 були поранені. Кремль згодом заявив, що інформація, отримана від Вашингтона, була "недостатньо конкретною".

Тоді американські посадовці публічно заявили, що угруповання "Ісламська держава" або ІДІЛ-Х, "несе виключну відповідальність" за теракт, але президент Путін намагався покласти провину на Україну.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG