Спеціальні потреби

Президентські дебати у США. Хто переміг


Ці дебати можуть стати єдиними президентськими дебатами між Камалою Гарріс та Дональдом Трампом
Ці дебати можуть стати єдиними президентськими дебатами між Камалою Гарріс та Дональдом Трампом

Оглядачі розділились в думках щодо того, хто став переможцем президентських дебатів між колишнім президентом США Дональдом Трампом та віцепрезиденткою Камалою Гарріс.

Професор Прінстонського університету Деніел Курцер вважає Гарріс однозначною переможницею.

"Колишній президент Дональд Трамп поставився до дебатів як до одного зі своїх мітингів", - написав Курцер в огляді дебатів університету. Він вказав, що Трамп ухилявся від прямих відповідей, як на питання щодо штурму Капітолія його прихильниками 6 січня 2022 року, або те, що він не підтримав законопроєкт про захист кордону, що мав підтримку законодавців від обох партій, або щодо питання його ставлення до диктаторів. Politico додає питання про те, чи відповідає інтересам США перемога України, до переліку питань, на які Трамп намагався уникнути прямої відповіді.

Гарріс, на відміну від Трампа, каже Курцер, "відповідала конкретно і поєднувала детальні відповіді" на питання щодо політики з "критикою слабкості Трампа, кримінальних порушень та того, що багато посадовців, які підтримували Трампа, від нього відвернулись".

Інша прінстонська професорка Френсез Лі не вважає, що в дебатах був однозначний переможець. "Прихильникам обох кандидатів, ймовірно, сподобалось те, що вони сказали", - зауважує Лі.

"Гарріс зверталась до виборців, які ще не визначились, пропонуючи їм перегорнути сторінку хаосу та розбрату ... Він [Трамп] звертався до ностальгії виборців за кращою економікою і тих, хто думає, що мігранти руйнують країну".

Професор політології університету Сан-Дієго Михайло Алексєєв в коментарі Голосу Америки, припустив, що Гарріс отримала невелику перевагу над Трампом в результаті дебатів на тлі скандальних заяв Трампа щодо імміграції.

"Стосовно того, хто зараз перемагає у цих дебатах, моя думка, що взагалі Гарріс орієнтована більш на майбутнє, вона орієнтована більш на середній клас, а Трамп зробив декілька напівскандальних заяв, скажімо, відносно мігрантів, які їдять собак і так далі. Тобто мені здається, у Гарріс є невелика перевага", - каже Алексєєв.

Під час дебатів Трамп наполягав, що приплив незаконних іммігрантів через кордон з Мексикою створює надзвичайну проблему для США і збільшує рівень злочинності. Він, зокрема заявив, що отримував повідомлення з містечка в Огайо про те, що іммігранти викрадають собак та інших домашніх тварин для їжі. Ведучий дебатів сказав, що телеканал ABC News звернувся до місцевої влади цього містечка і вона заперечила правдивість цих повідомлень.

Алексєєв вважає природним, що зовнішньополітичні питання прозвучали лише в другій половині дебатів, адже, як вказує науковець, саме економічні та соціальні питання зазвичай мають найбільшу вагу для виборців.

Для української громади в Пенсильванії, де відбувались дебати, важливою на цих дебатах є позиція кандидатів щодо України, каже почесна консулка України та активістка Ірина Мазур.

"Ми хочемо бачити чітку позицію щодо захисту України як стратегічного партнера Сполучених Штатів", - сказала Мазур в коментарі Голосу Америки перед дебатами.

"Традиційно Пенсильванія є дуже-дуже активна, і особливо наша українська громада протягом багатьох десятиріч завжди тримала активний контакт із законодавцями в Конгресі", - каже консул і додає, що активісти працюють із представниками обох провідних партій у США над підтримкою України.

Трамп сам схвально відгукнувся про дебати, назвавши їх "найкращими для нього дебатами", попри те, що він виступав, як він каже, "три проти одного", припускаючи, що ведучі дебатів були на боці Гарріс.

Кандидат у віцепрезиденти в команді Трампа Джей Ді Венс після дебатів нарікнув в коментарі АВС, що медіа "хочуть відволікти американців від справжніх питань".

Оглядач Даг Шон в блозі на каналі Fox News також заявив, що віцепрезидентка мала "певну допомогу від модераторів", які, як видається, мали потребу робити перевірку фактів практично всього, що сказав колишній президент". Шон все ж визнав Гарріс переможницею дебатів.

Напарник Гарріс в перегонах, кандидат у віцепрезиденти від демократів Тім Волз похвалив Гарріс після дебатів, вказавши, що американці побачили впевненість та бачення Гарріс.

Після дебатів зірка шоубізнесу Тейлор Свіфт підтримала кандидатуру Гарріс на виборах.

Одразу після дебатів виборчий штаб Гарріс закликав провести наступні, другі дебати в жовтні. Трамп не відповів на можливість участі в других дебатах до виборів 5 листопада.

До роботи над статтею долучились Оксана Бедратенко, Ірина Шинкаренко, Марія Ульяновська.

Дивіться також:

Чи хочете, щоб Україна виграла війну? Що відповів Трамп. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG