Спеціальні потреби

Трамп, Байден, американська демократія чи меми - хто виграв, а хто програв на президентських дебатах у США


Наступні дебати між кандидатами на президентських виборах у США відбудуться 10 вересня
Наступні дебати між кандидатами на президентських виборах у США відбудуться 10 вересня

Перші президентські дебати між президентом США Джо Байденом та експрезидентом Дональдом Трампом позначились жорстким протистоянням і взаємними звинуваченнями із зовнішньополітичних питань.

Однак Байден не виявив достатньої енергії в протистоянні Трампу, зауважують оглядачі, а організатор дебатів, CNN, не зміг забезпечити факт-чекінг, і ефір заполонили неправдиві заяви.

Байден відкинув критику однопартійців заявивши: "Ми добре впорались". Він заперечив плани зняти свою кандидатуру з перегонів, сказавши журналістам, що "складно дебатувати з брехуном".

Оглядачі також критикують поведінку ведучих дебатів, журналістів CNN Джейка Таппера та Дену Беш, які не спростовували неправдиву інформацію, що звучала під час дебатів. Це могло спотворити сприйняття аргументів кандидатів глядачами, а також зашкодити іміджу США як провідної демократії в світі.

Трамп виграв лише тому, що Байден показав себе слабким, робить висновок видання Politico.

Справжнім переможцем в дебатах стали меми, твітує американський мільярдер Ілон Маск, вказуючи на те, що багато користувачів соцмедіа висміювали вік президентів, нестачу енергії Байдена, неперевірені факти, які озвучував Трамп, а також вказували, що найбільше енергії кандидати виявили, коли сперечались не про війни у світі, а про те, хто краще грає у гольф.

"Сьогодні була чітка перемога ... для мемів", - твітує мільярдер Ілон Маск

А от для іміджу Америки в світі дебати не пішли на користь, вказує низка оглядачів.

"З міжнародної точки зору, Америка має не найкращий вигляд", - наводить Politico слова одного із західних дипломатів.

В п'ятницю зранку міністр закордонних справ Сікорський поширив допис у соцмережі Х, де згадав про занепад Римської імперії. "Важливо керувати тим, як ти віддаляєшся у захід сонця", - написав він, згадавши про занепад Римської імперії, який почався, на його думку, з того як Марк Аврелій невдало передав керування своєму синові. Преса пов'язала цей допис із президентськими дебатами в США.

"Ці вибори роблять більше, щоб дискредитувати американську демократію, ніж Путін та Сі Цзіньпін колись сподівались, - пише в соцмедіа дослідник інституту Джонса Гопкінса Сєргєй Радченко. - Мене хвилює імідж для зовнішнього світу. Це не імідж лідерства. Це імідж смертельного спаду".

Що далі?

Нестача енергії у Байдена під час дебатів викликала паніку у демократів і змусила говорити про заміну кандидата в президенти від партії, пише АР. Один із західних дипломатів в коментарі Politico назвав дебати "поворотним пунктом" для Байдена.

Хоча, як вказує видання The Hill, перші дебати не завжди були успішними для переможця президентських виборів, тепер пауза між дебатами довша, ніж зазвичай. Шанс реабілітуватись у кандидатів буде лише на наступних дебатах, що відбудуться у вересні.

Видання також зазначає, що в жорсткому світі політики непевність Байдена могла стати гарною новиною для інших політиків-демократів, таких як губернатор Каліфорнії Гевін Ньюзом або губернаторки Мічигану Гретхен Вітмер, каже видання.

Politico припускає, що, попри складність процедури, демократи все ще можуть замінити єдиного кандидата від партії, але в цьому процесі важлива позиція самого Байдена, а також готовність конкурентів активно переконувати однопартійців підтримати їхні кандидатури і робити це швидко, адже перший штат, Огайо, має визначитись із єдиним кандидатом від партії вже до 7 серпня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG